De aanslag in Zweden: wat weten we tot nu toe?

In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vrijdag 4 doden en 15 gewonden gevallen bij een terreurdaad met een truck. Die is ingereden op een een groep mensen in Drottninggatan, de drukste winkelwandelstraat van de stad. Twee verdachten zijn opgepakt, wat hun rol is, is nog onduidelijk.
AFP or licensors
De politie zet haar onderzoek voort in de winkelstraat.

Vrijdag rond 15 uur rijdt een vrachtwagen in op een groep mensen in de belangrijke winkelstraat Drottninggatan in het centrum van Stockholm. De truck komt daarna tot stilstand in de etalage van het grootwarenhuis Ahléns City. Daarbij ontstaat ook brand. De politie stelt snel een veiligheidszone in rond de plaats van de aanslag, helikopters cirkelen rond.

De politie meldt dat er bij de aanslag 4 mensen gedood zijn, 15 anderen raakten gewond, van wie er negen erg aan toe zijn. Onder de slachtoffers zijn er ook kinderen.

Veiligheidsmaatregelen

De politie behandelt het incident als een terreuraanslag. Ook de Zweedse premier Stefan Löfven meldt dat alles in de richting van terreur wijst. Hij spreekt over "een aanval op Zweden" en zegt dat de terroristen Zweden nooit zullen kunnen kapotmaken.

De veiligheidsmaatregelen worden op tal van locaties verscherpt. Het metro- en treinverkeer in en rond de Zweedse hoofdstad wordt een tijd onderbroken, alle treinverkeer van en naar het centrale station van Stockholm voor de rest van de dag stilgelegd. De politie raadt mensen af om naar het centrum van de stad te komen, winkels sluiten de deuren.

Op politiebevel wordt het verkeer op de Oresundbrug, tussen Denemarken en Zweden, beperkt na de aanslag en de voertuigen worden er gecontroleerd. Ook aan de andere grensovergangen worden de controles verscherpt.

Onderzoek

In de vooravond komt het bericht dat een man is opgepakt in Märsta, een voorstad ten noorden van Stockholm. Het gaat niet om de dader van de aanslag. Hij lijkt op de man van wie de politie eerder beelden van een bewakingscamera had getoond: een tamelijk jonge man, met een zwarte kap. Hij werd gefilmd in de onmiddellijke omgeving van de plaats van de aanslag.

Over zijn identiteit wordt officieel niks vrijgegeven. Volgens Zweedse media gaat het om een Oezbeekse man van 39 jaar. Wat zijn rol bij de feiten is, is nog onduidelijk. Hij is intussen in verdenking gesteld van een "terroristisch misdrijf" en "moord."

Later pakt de politie nog een tweede man op in een buitenwijk van Stockholm. Ook over zijn identiteit en over zijn rol in de aanslag is nog niks bekend.

De eigenaar van de vrachtwagen, brouwerij Spendrups, laat in de Zweedse media weten dat zijn truck was gestolen tijdens een levering aan een restaurant, niet ver van de plaats van de aanslag.

AFP or licensors

Kaart:

Meest gelezen