Gebombardeerde Shayrat-basis heeft geschiedenis van chemische wapens

De basis die de Amerikanen hebben gebombardeerd, is in het verleden gebruikt voor het vermengen en stockeren van chemische wapens. Dat blijkt uit gegevens van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OCPW) en is aan onze redactie bevestigd door een goede bron binnen de veiligheidsgemeenschap.
Public Domain

In 2013 is Syrië toegetreden tot de OCPW en heeft het regime naar eigen zeggen alle chemische sites aangegeven. Een internationaal team is daarna ter plaatse gekomen en heeft –afhankelijk van de situatie- de chemische wapens verwijderd of ter plaatse vernietigd.

Een van de locaties die het regime toen heeft opgegeven als opslagplaats en vermengplaats voor chemische wapens was de Shayrat-basis die de Amerikanen hebben gebombardeerd. De basis heeft dus een geschiedenis met chemische wapens.

Uit de gegevens van de OCPW blijkt dat er nog ernstige vragen zijn over de chemische wapens in Syrië. Er is heel wat onduidelijkheid of het regime van de Syrische president Assad effectief alle chemische sites heeft aangegeven. Sporen van chemische stoffen sterken alvast het vermoeden dat dit niet het geval zou zijn.

Een goede bron binnen de veiligheidsgemeenschap bevestigt alvast aan onze redactie dat er wel degelijk chemische wapens op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat zijn opgeslagen in het verleden. Hetzelfde soort zenuwgas overigens dat hoogstwaarschijnlijk nu is gebruikt bij de chemische aanval vorige week.

Lees verder onder afbeelding.

"Belangrijke draaischijf"

VRT-journalist Jan Balliauw bezocht de Shayrat-basis een jaar geleden onder Russische begeleiding. "De basis was toen al een belangrijke draaischijf voor de operaties van de Syrische luchtmacht. En ook de Russen maakten toen al veel gebruik van die basis voor Palmyra en nu in het offensief tegen de Idlib-provincie."

"Toen wij daar waren, voelden we de nervositeit. We kregen de duidelijke boodschap dat we moesten stoppen met filmen, wat erop wijst dat er toch iets belangrijks op die basis is."

Volgens Balliauw is de basis uitgestrekt, met verschillende kleine gebouwen en veel bunkers voor vliegtuigen. Meteen ook de reden dat er meerdere raketten nodig waren voor de aanval. "Het is onmogelijk om die basis met één of twee raketten te beschadigen of uit te schakelen. Op beelden zijn brokstukken te zien, maar een deel van de basis is nog intact."

Zo zag de luchtmachtbasis er een jaar geleden uit

Meest gelezen