Gevaar voor escalatie na VS-aanval? De analisten denken van niet

Als we enkele specialisten in "Terzake" mogen geloven, worden de Russisch-Amerikaanse verhoudingen niet op de spits gedreven na de VS-aanval op de Syrische luchtmachtbasis. In dat opzicht is vooral wat de Russen niet hebben gedaan hier erg betekenisvol, want Moskou had militair kunnen reageren en heeft dat achterwege gelaten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"De reactie van de Russen - ondanks al het misbaar dat ze maken - is er toch een van beheersing, en van we zijn niet van plan om een militaire reactie hierop te geven", zegt Ko Colijn van het vermaarde Nederlandse Clingendaelinstituut.

"Volgende week is er een afspraak tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Russische collega Lavrov in Moskou, en die is niet afgezegd. Integendeel, er is gezegd dat hij kan komen." Dat zou volgens Colijn niet zijn gebeurd als Moskou echt boos zou zijn geweest.

"Eigenlijk is Noord-Korea belangrijker"

Ook Amerika-kenner Bart Kerremans is er nogal gerust in. "Ik zie hier niet onmiddellijk een escalatie-risico. (...) Ik denk dat Poetin zeer goed begrijpt wat het politiek signaal is dat Trump hier de wereld in stuurt, maar evenzeer begrijpt dat dit niet meteen moet betekenen dat Trump een escalatie-scenario in gedacht heeft."

"In mijn interpretatie is zijn signaal niet alleen een signaal voor Rusland, maar ook voor China. Dat zij de regimes die zij min of meer proberen te beïnvloeden onder controle moeten houden. En dat er consequenties aan verbonden zijn als die niet onder controle kunnen worden gehouden." Kerremans denkt hier ook aan Noord-Korea. "Au fond is dat voor de Amerikanen veel belangrijker dan het Syrische verhaal."

Volgens Kerremans hebben de Amerikanen gekozen voor de "meest minimalistische aanval": een beperkte rakettenaanval op een luchtmachtbasis.

"Moskou wil geen confrontatie"

Dat laatste beaamt VRT-journalist Rudi Vranckx. "Als de sterkste militaire macht ter wereld een lesje wil leren en ze slagen erin om zes vliegtuigen in reparatie te vernietigen en de luchtmachtbasis nog niet eens onklaar te maken, dan is duidelijk een heel beperkt signaal."

Vranckx vindt de Russische reactie betekenisvol. "Wat mij vooral opvalt, is wat ze niet hebben gedaan. Ondanks het feit dat ze op de hoogte waren, hebben ze hun eigen luchtdefensie niet gebruikt. Ze hebben S400, wat heel geavanceerd is. Ze hadden kunnen ingrijpen, maar ze hebben dat duidelijk niet gedaan. Ze wilden geen confrontatie."

De taal van het kanon

"Ik denk dat het gaat over een taal", zegt Kerremans. "De taal die Trump spreekt, is een taal die Poetin zeer goed begrijpt." 

Vranckx vult aan. "Dit is de taal van het geweer en het kanon." Hij verklaart: "Poetin heeft het Midden-Oosten het voorbije jaar naar zijn hand kunnen zetten omdat Obama een vacuüm had gelaten. Trump heeft nu duidelijk gemaakt dat dit vacuüm niet blijft. Hij heeft zijn vlag nu naast deze van Poetin gezet."

Wat gebeurt er achter de schermen?

Bart Kerremans is vooral benieuwd naar de gevolgen voor de relatie tussen Rusland en de Syrische president Assad. "Ik denk dat er achter de schermen zeer zwaar zal worden gediscussieerd. Nog geen week geleden was de VS bereid te aanvaarden dat Assad zou blijven. Daar is nu flink wat roet in het eten gestrooid, en het is Assad die dat heeft gedaan."

Als Rusland het regime in Damascus niet langer onvoorwaardelijk zou steunen, dan betekent dat uiteindelijk een verzwakking van de positie van de Syrische president.

Meest gelezen