Hollande en Merkel: "Assad is enige verantwoordelijke voor Amerikaanse luchtaanval"

De Syrische president Bashar al-Assad draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de Amerikaanse aanval met kruisraketten in zijn land. Dat zeggen de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een gezamenlijk communiqué. Ook de NAVO volgt hen daarin. Volgens de Europese president Donald Tusk was die aanval nodig in de strijd tegen "barbaarse chemische aanvallen".
François Hollande, Angela Merkel en Donald Tusk (archieffoto).

"Assad draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de jongste ontwikkelingen in Syrië. Zijn voortdurende gebruik van chemische wapens en massavernietigingswapens kan niet ongestraft blijven." Met die woorden reageren Hollande en Merkel in een gezamenlijke mededeling op de Amerikaanse luchtaanval op de luchtmachtbasis Shayrat in Syrië.

"Wij waren op voorhand op de hoogte van de Amerikaanse aanval", zeggen het Franse staatshoofd en de Duitse regeringsleider na telefonisch overleg eerder vandaag. Ze zien die aanval als een rechtstreeks antwoord op het chemische bombardement op Khan Shaykhun op 4 april.

Het militaire bondgenootschap NAVO zit op de Frans-Duitse lijn: "De volledige verantwoordelijkheid voor het Amerikaanse bombardement ligt bij het regime in Damascus", klinkt het in een mededeling.

Ghouta

Hollande benadrukt dat Frankrijk al in 2013 om een daad van vergelding had gevraagd na de gifgasaanval op Ghouta, een voorstad van Damascus.

"Frankrijk en Duitsland zetten samen met hun partners hun inspanningen in de schoot van de Verenigde Naties voort om de criminele daden verbonden aan het gebruik van chemische wapens die door alle verdragen zijn verboden, op een gepaste manier te bestraffen."

"We roepen de internationale gemeenschap op zich achter een politieke transitie in Syrië te scharen", besluiten ze, "dit conform resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad."

Tusk: "Europese Unie zal samenwerken met VS"

Via Twitter heeft ook Europees president Tusk gereageerd. "De Amerikaanse aanval toont de nood van actie tegen barbaarse chemische aanvallen aan", schrijft hij. "De Europese Unie zal samenwerken met de VS om een einde te maken aan de brutaliteit in Syrië."

Ayrault: "Aanval is begin van verduidelijking van Amerikaans standpunt"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault hoopt op zijn beurt dat de Amerikaanse aanval Rusland en Iran op andere gedachten zal brengen. Zij zijn bondgenoten van Assad in de oorlog in Syrië.

"Dit is een signaal", zegt Ayrault op France Info. "Rusland en Iran moeten nu begrijpen dat het niet langer steek houdt om het regime van Assad met volle kracht te steunen."

Ayrault ziet in het Amerikaanse bombardement ook "het begin van een verduidelijking" van de Amerikaanse positie in de oorlog. "Deze daad is een soort van veroordeling", zegt hij. "Terwijl we de jongste dagen veeleer het tegenovergestelde hadden gehoord."

Gentiloni: "Beelden van dood en lijden mogen we niet opnieuw te zien krijgen"

De Italiaanse regering noemt de Amerikaanse aanval tot slot "proportioneel" gezien de "oorlogsmisdaden" die Assad heeft gepleegd door chemische wapens tegen zijn eigen volk te gebruiken. Volgens Italië is de aanval een afschrikkingsmiddel voor eventuele toekomstige chemische aanvallen.

"In het licht van de oorlogsmisdaden waarvoor het regime-Assad verantwoordelijk is, meen ik dat de beelden van dood en lijden die we de voorbije dagen hebben gezien na het gebruik van chemische wapens, beelden zijn die we niet opnieuw mogen te zien krijgen", zegt de Italiaanse premier Paolo Gentiloni.

Italië hoopt dat Rusland zijn invloed in Damascus zal aanwenden om een staakt-het-vuren af te dwingen en ook dat gesprekken tussen de VS en Rusland een politieke transitie in Syrië in de schoot van de VN in de hand kunnen werken.

Meest gelezen