Inge Vrancken in Stockholm: "Op dit moment heerst veel chaos hier"

In de Zweedse hoofdstad Stockholm heerst een mengeling van angst, nieuwsgierigheid en chaos na de aanslag met een vrachtwagen in een drukke winkelstraat. Dat getuigt Inge Vrancken, hoofdredacteur van "Het Journaal" in een extra editie van "Het Journaal" vanmiddag. Volgens tv-collega Dieter Ceustermans, die ook ter plaatse is, zegt de politie dat de toestand gevaarlijk is in het stadscentrum.

"Op dit moment heerst in de buurt van de winkelstraat vooral veel chaos", zegt Inge Vrancken. "Er is een groot deel van het commerciële centrum van Stockholm afgesloten."

"Je ziet dat veel mensen nieuwsgierig zijn, maar de politie probeert iedereen weg te duwen. Er is veel onduidelijkheid, of er nog naar een dader of daders wordt gezocht. Mensen klampen mij aan en zeggen van weg te gaan omdat er geschoten wordt, maar wij horen dat hier niet. Boven mij hangen er nog helikopters in de lucht. Er zijn veel sirenes en er is veel politie."

"Ik zie hier veel mensen die rustig staan te kijken en filmpjes maken. Aan de andere kant zie ik ook mensen huilen, vermoedelijk omdat ze ongerust zijn over mensen die ze niet kunnen bereiken. Mensen zijn ongerust omdat ze niet weten wat er aan de hand is en of er nog daders rondlopen."

"Je wil hier niet zijn, want het is gevaarlijk"

"Je wil hier niet zijn, want het is gevaarlijk", zei een politieagent tegen collega Dieter Ceustermans, die ook ter plaatse is. "Ze proberen iedereen weg te sturen, uit het stadscentrum."

"Dit is een van de grote winkelstraten hier. Er is een massa volk. Ik kan mij inbeelden dat er veel slachtoffers zijn als daar een vrachtwagen moedwillig op de mensen in rijdt."

"De agenten hebben duidelijk instructies gekregen om niet te veel te zeggen", aldus Ceustermans in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij ziet ook veel agenten met een kogelvrij vest en een mitrailleur op straat. Ze hebben duidelijk een ander type orderhandhaver de straat op gestuurd."

Meest gelezen