Kabila benoemt opposant Bruno Tshibala tot premier

De Congolese president Joseph Kabila heeft Bruno Tshibala tot eerste minister benoemd. Het presidentiële besluit werd op de nationale televisie voorgelezen. Tshibala volgt Sammy Badibanga op en zal een overgangsregering gaan leiden.

De benoeming van Tshibala vloeit voort uit een akkoord dat op 31 december 2016 tussen de oppositie en de meerderheid gesloten werd om de Democratische Republiek Congo uit een politieke crisis te halen. Die ontstond toen Kabila na 20 december aan de macht wou blijven, hoewel zijn tweede mandaat, het laatste volgens de grondwet, die dag afliep.

Tshibala is de voormalige vice-voorzitter en -woordvoerder van oppositiepartij UDPS, maar werd begin maart uit de partij gezet, omdat hij tegen de aanstelling van Félix Tshisekedi als partijvoorzitter was. Félix Tshisekedi is de zoon van de overleden leider Etienne Tshisekedi.

Meest gelezen