Kannibalisme niet de meest voedzame keuze voor neanderthaler

Kannibalisme was niet de meest voedzame keuze voor de prehistorische mens. Dat blijkt uit een studie naar de voedingsgewoonten van onze voorouders van de Britse University of Brighton .
AP2008

Mensenvlees bevat namelijk veel minder calorieën dan het vlees van de dieren waarop 3 miljoen jaar geleden werd gejaagd. Neanderthalers en andere voorouders van de mens aten onder meer mammoeten, wolharige neushoorns en herten.

Dat kannibalisme in de prehistorie nog relatief vaak voor kwam, heeft volgens de onderzoekers dan ook niets te maken met de voedingswaarde van mensenvlees, maar wel met de vele aanvaringen tussen de verschillende stammen.

Soms werd mensenvlees ook gegeten omdat het gewoon de meest praktische toegang tot voedsel was, bijvoorbeeld wanneer iemand binnen de groep gestorven was.

 

Meest gelezen