Komt biomassacentrale van Langerlo alsnog in het gedrang?

Het Vlaamse energieagentschap (VEA) gaat niet in op de vraag van de uitbater van de biomassacentrale van Langerlo om de opstart uit te stellen. Dat zou kunnen betekenen dat het project naast de beloofde miljardensubsidies grijpt, en dat het alsnog in het gedrang komt.

Graanul Invest, de Estse uitbater die de biomassacentrale van Langerlo overnam, vroeg begin dit jaar drie maanden uitstel voor de opstart omdat er zware slijtage zou zijn aan de condensorbuizen van de fabriek.

Het Vlaamse energieagentschap (VEA) maakt nu bekend dat het niet ingaat op de vraag om de deadline op te schuiven. Volgens VEA is het probleem met de buizen al meer dan twee jaar bekend en is het niet zo groot als het bedrijf beweert.

Miljardensubsidies

Voor de centrale is de weigering van het VEA problematisch, want als ze tegen 12 augustus 2018 niet is opgestart, vervallen de beloofde miljardensubsidies. Ter herinnering: de Vlaamse regering had 4,5 miljard aan groenestroomcertificaten toegekend aan de biomassacentrale in Gent (een project dat intussen is opgedoekt) en Langerlo.

Het dossier van de biomassacentrales is ook onlosmakelijk verbonden met de omstreden Turteltaks, die werd ingevoerd om de schuldenberg aan groenestroomcertificaten weg te werken. Als de centrale van Langerlo de deadline inderdaad niet zou halen, zou het ook wel eens kunnen dat de energieheffing omlaag kan.

Al loopt het voorlopig allemaal nog niet zo'n vaart. Graanul kan nog tegen de beslissing van het VEA in beroep gaan bij de Raad van State, of haalt misschien alsnog de vooropgestelde deadline. 

Meest gelezen