Met aanval op Syrië doet Trump precies wat hij Obama in 2013 afraadde

Met een Amerikaans bombardement op een luchtmachtbasis in Syrië na een chemische aanval doet Donald Trump wat Barack Obama niet deed na een eerdere chemische aanval in 2013: militair optreden. Nochtans waarschuwde de Amerikaanse president zijn voorganger toen herhaaldelijk niet tussenbeide te komen in het conflict.
AFP or licensors

Hoewel hij tijdens zijn verkiezingscampagne en na zijn verkiezing tot Amerikaans president steevast het credo "America first" heeft gehanteerd en hij altijd stelde dat de VS zich niet als een politieagent van de wereld in buitenlandse conflicten hoort te mengen, heeft Donald Trump vannacht alsnog een luchtaanval op een luchtmachtbasis van het regime-Assad in Syrië bevolen.

Met die aanval wil hij mogelijk krachtdadiger optreden dan zijn voorganger Barack Obama die hij twee dagen geleden nog verweet te mak te hebben opgetreden in de oorlog in Syrië. Trump zei dat toen na de chemische aanval op Khan Shaykhun waarbij meer dan 70 slachtoffers vielen.

"Laat de Arabische Liga zich om Syrië bekommeren"

Zowel de commentaren van Trump eergisteren als de eigenlijke aanval van vannacht zijn opmerkelijk in het licht van eerdere uitlatingen die hij met betrekking tot de oorlog in Syrië deed, nota bene wat de reactie van Obama betreft na een eerdere chemische aanval in 2013 op Ghouta, een voorstad van Damascus.

Hoewel Obama altijd had gezegd dat het gebruik van chemische wapens voor hem "een rode lijn" was in die oorlog, ging hij toen niet tot militaire actie over. Daarmee deed hij precies wat Trump hem herhaaldelijk via Twitter had aangeraden.

"Laat de Arabische Liga zich om Syrië bekommeren", schreef Trump op 29 augustus 2013 op Twitter. "Waarom betalen die rijke Arabische landen ons niet voor de hoge kosten van zo'n aanval?"

"Als Obama Syrië aanvalt en daarbij onschuldige burgers verwondt en doodt, zullen hij en de VS daar erg slecht uit komen", ging hij een dag later voort. "De president moet toestemming van het Congres vragen alvorens Syrië aan te vallen", schreef hij nog een dag later. "Hij maakt een grote fout als hij dat niet doet."

"Nogmaals, aan onze erg dwaze leider, val Syrië niet aan"

Begin september 2013 vuurde Trump opnieuw een reeks tweets af waarin hij een Amerikaanse militaire ingreep in Syrië afkeurde. "Ik zeg dat we uit Syrië moeten wegblijven", schreef hij op 3 september. "Nogmaals, aan onze erg dwaze leider, val Syrië niet aan", klonk het twee dagen later. "Als je dat doet, zullen erg slechte dingen gebeuren. De VS kan niks uit dat gevecht halen."

Op 7 september 2013 vroeg hij het Obama een laatste keer: "President Obama, val Syrië niet aan. Dat heeft geen enkel voordeel, maar enkel nadelen. Spaar je "kruit" voor een andere (en belangrijkere) dag."

Met de aanval van vannacht heeft Trump dat "kruit" nu dus zelf gebruikt. Dat deed hij overigens zonder het Congres om toestemming te vragen.

Meest gelezen