Onduidelijkheid over pensioendatum is meest voorkomende klacht bij ombudsman

Onduidelijkheid over de pensioendatum is de meest voorkomende klacht bij de Ombudsman van de Pensioenen. Dat blijkt het jaarverslag. Soms ontvangen mensen twee verschillende pensioendata en dat kan tot heel wat problemen leiden.
imago stock&people

De pensioendatum is de vroegst mogelijke datum waarop iemand met pensioen kan gaan. Maar soms is het niet zo eenvoudig om die vast te leggen. Bijvoorbeeld bij mensen die in hun loopbaan zowel ambtenaar als werknemer geweest zijn.

"De spelregels voor beide pensioenen om de vroegst mogelijke datum vast te stellen, zijn verschillend", zegt ombudsman Tony Van Der Steen. "Op het moment dat mensen dan de beslissing krijgen voor hun ambtenarenpensioen dat ze op vervroegd pensioen kunnen gaan, dienen ze hun ontslag in. Een paar weken later volgt de beslissing van hun werknemerspensioen, en daar krijgen ze te horen dat ze niet met vervroegd pensioen kunnen gaan."

"Zo komen ze in de problemen omdat ze enkel met hun ambtenarenpensioen moeten rondkomen, tot ze ook hun werknemerspensioen kunnen opnemen." De ombudsman raadt mensen daarom aan om zeker de beslissing van álle pensioendiensten af te wachten alvorens ontslag te nemen.

Uw pensioendatum berekenen kan u sinds eind vorig jaar ook zelf doen via het online pensioenportaal mypension.be.

Meest gelezen