Rania versus Melania en een ongesluierde Camilla versus paus Franciscus

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week kunnen we gerust stellen dat er héél wat officiële bezoeken zijn geweest. Zo trokken de Jordaanse koning Abdullah en koningin Rania richting Verenigde Staten, deden de Britse prins Charles en Camilla zonnig Italië aan, en vertoefden de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia bij het keizerlijke paar in Japan. De Zweedse kroonprinses Victoria en haar man Daniel mochten zich dan weer uitleven bij de openbare omroep SVT waar Victoria eventjes het weerbericht presenteerde en draakje Bolibomba stevig knuffelde.

JORDANIË: een onderonsje met Donald en Melania Trump

Koning Abdullah en koningin Rania hadden een ontmoeting met Amerikaans president Donald Trump en first lady Melania in het Witte Huis. De gesprekken gingen onder meer over terreur en de nodige vredesinspanningen. Er kwam geen tolk aan te pas want Abdullah praat vloeiend Engels. Hij vatte destijds hogere studies aan in de VS.

De ogen van de pers waren vooral gericht op de dames. Rania geldt als een van de meest stijlvolle koninginnen. Dus wilde Melania zeker niet onderdoen. Zij koos voor een groen ontwerp van Hervé Pierre. Hij tekende eerder al voor haar witte jurk op het inauguratiebal van haar echtgenoot. Gefluisterd wordt dat Pierre best wel eens de vaste couturier van de first lady zou kunnen worden. Zoals Oleg Cassini dat werd voor wijlen Jackie Kennedy. Opvallend in het groene ensemble was de split in het midden van de rok. Daarnaast zou de groene kleur een verwijzing zijn naar het groen in de Jordaanse vlag, en groen zou ook het paradijs voorstellen bij islamitische gelovigen. Rania hield het -zoals altijd- op stijlvol chique met een zwart-witcombinatie. Vooral haar spierwitte Louboutins vielen in de smaak.

Terwijl de mannen het over politiek hadden, bezochten Rania en Melania een school voor uitsluitend (een 700-tal) meisjes. Rania ijvert als koningin voor vrouwenrechten, Melania wil als first lady graag cyberpesten aanpakken. Ze woonden een les biologie in een klas bij. De leerlingen dissecteerden net... de braakbal van een uil.

GROOT-BRITTANNIË: Camilla losjes ongesluierd in Vaticaanstad

De hertog en hertogin van Cornwall, Charles en Camilla, hielden de afgelopen dagen een mini-tournee door Europa. Charles bezocht Roemenië en werd daarna vergezeld door zijn vrouw op bezoek in Italië en Oostenrijk. In Firenze mijmerde Camilla over haar overgrootmoeder, Alice Frederica Keppel. Ze verklapte dat die een huisje had in Italië en dat dat verkocht werd na haar dood in 1947. Camilla zou graag Villa dell’ Ombrellino in de familie houden. "Elk excuus om hier terug te komen, is een goed excuus", vertelde Camilla met een knipoog. De hertogin speelde als kind vaak in de glorieuze tuinen van Firenze die volstonden met beelden.

In Vaticaanstad werden Charles en Camilla op audiëntie ontvangen bij paus Franciscus. Camilla droeg een wit-beige ensemble van Anna Valentine en vermeed een sluier. Zwarte kledij, lange mouwen en een sluier zijn nochtans standaard voor wie als vrouw de paus ontmoet. Bij haar vorige bezoek aan paus Benedictus in 2009 hield de hertogin zich wél aan de etiquette. Maar Franciscus houdt van ongedwongenheid en zag er vast in geen zonde in. Het trio had een privégesprek van welgeteld 27 minuten. Over de inhoud van het gesprek lekte niets uit, maar hoogstwaarschijnlijk ging het over de klimaatverandering en de vervolging van christenen wereldwijd.

In Oostenrijk stond er dan weer een bezoek op het programma aan een fabriek waar appelstrudel wordt gemaakt. De hertogin die zelf al eens bakt, toonde veel interesse (zie onderste foto). Opmerkelijk aan de mini-tournee van Charles en Camilla was de massaal opgedaagde pers. In het verleden kon de prins zich nogal boos maken, omdat zijn werk zelden de kranten of websites haalt. Nu glunderde het koppel en nam uitgebreid de tijd voor journalisten en fotografen.

Video Charles en Camilla bij de paus:

In 2009 nog in het zwart bij paus Benedictus:

In Oostenrijk tussen de lekkernijen:

SPANJE: Felipe en Letizia bij Akihito en Michiko

In Japan kreeg het keizerlijke paar gedurende vier dagen het bezoek van de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia. Zij ontmoetten ook kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako, evenals premier Shinzo Abe en zijn echtgenote Akie. Tijdens het plechtige staatsbanket in Tokio straalde Letizia in een donkerblauwe galajurk van een van haar favoriete Spaanse ontwerpers, Felipe Varela. Letizia koos voor recyclage, want ze droeg de japon al in 2015 tijdens het Peruaanse staatsbezoek. Het geheel werkte de koningin af met een bloementiara. De talrijke Japanse gasten daagde veeleer op in traditionele kledij en we kregen zowaar een parade van kimono's.

Het koninklijke en keizerlijke paar namen ook samen een van de bekende hogesnelheidstreinen. Ze reisden van Tokio naar Shizuoka, goed voor 175 kilometer in iets meer dan een uur tijd. Er werden twee tussenstops gehouden, onder meer in Shin-Yokohama. Daar werd een centrum bezocht dat de seismologische activiteit in de regio in de gaten houdt. In 2011 werd Japan nog getroffen door een krachtige aard- en zeebeving. Die veroorzaakten een kernsmelting in de kerncentrale van Fukushima. In Shizuoka bezocht het viertal Fugetsuro, dat bekend is vanwege zijn historische tuin. Daar werd een klok (foto) grondig bekeken die in de 17e eeuw aan Japan geschonken werd door de Spaanse koning Felipe III.

Een totaal onverwacht uitstapje op zondag

Keizer Akihito (83) en keizerin Michiko (82) waagden zich trouwens vorige zondag nog aan een onverwacht uitstapje. Op zondag maakt het populaire paar telkens een wandeling binnen het keizerlijke paleis. Deze keer kozen ze echter voor de tuinen rond het paleis en dat tot grote verwondering van toeristen, wandelaars en fietsers. In hun vrijetijdskledij en omringd door veiligheidspersoneel genoten ze van de zon, de kersenbloesems en begroetten ze hartelijk hun volk.

ZWEDEN: Estelle vast jaloers op mama en papa

Kroonprinses Victoria en haar man Daniel bezochten de Zweedse openbare omroep SVT. Ze namen een kijkje achter de schermen van het tv- en radionieuws en het weerbericht. Victoria zat even op de stoel van de journaallezer en waagde zich aan een voorspelling van het weer.

Maar de leukste ontmoeting was die wellicht met de groene draak Bolibomba van de kinderzender. De 5-jarige prinses Estelle zou fan zijn en Victoria maakte van de gelegenheid gebruik om hem stevig te knuffelen. Daniel haalde zonder schroom zijn smartphone boven en nam een selfie om later te tonen aan dochterlief.

Meest gelezen