Reynders: "Wij proberen een escalatie te vermijden"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt de beslissing van de Amerikanen om de Syrische luchtmachtbasis aan te vallen "begrijpelijk". Tegelijk hoopt hij dat een escalatie van het conflict uitblijft. Hij roept daarom op om opnieuw rond de tafel te zitten. "Er zal geen militaire oplossing komen", vertelt hij aan VRT Nieuws. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat weten dat ook België op de hoogte was van de Amerikaanse plannen.

De beslissing van Trump komt voor Reynders niet als een verrassing. "Na de chemische aanvallen in Syrië is de aanval begrijpelijk. Tegelijk is het geen verrassing na de aankondigingen van de Verenigde Staten om meer een unilateraal dan een multilateraal beleid te voeren."

Wat België betreft, is Reynders stellig: "Wij proberen een escalatie te vermijden. We vragen daarom net als een aantal Europese collega's om opnieuw rond te tafel te zitten. Een militaire oplossing zal er niet komen, alleen een politieke oplossing is mogelijk. Maar dat is niet gemakkelijk, omdat er geen echte oriëntatie is richting een multilaterale aanpak, iets wat we wel zouden moeten doen."

Volgens Reynders houdt die oplossing een nieuwe regering in. "Misschien na verkiezingen, maar zonder Bashar al-Assad", klinkt hij stellig.

"België werd op de hoogte gesteld"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) spreekt zich niet uit over de Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis. "Dit is een unilateraal gegeven tussen de VS en Syrië en valt niet binnen het kader van de coalitie tegen IS", klinkt het op het kabinet-Vandeput. "We zijn op de hoogte gesteld op het ogenblik dat de Tomahawks vertrokken."

Volgens Vandeput hebben de Amerikanen gedaan wat ze op op voorhand gezegd hadden dat ze zouden doen bij de inzet van chemische wapens. Hij benadrukte dat België op geen enkele manier aan de actie heeft deelgenomen. "De Verenigde Staten hebben alle coalitiepartners laten weten dat het om een unilaterale operatie ging", voegde hij eraan toe. "We moeten nu bekijken wat er verder gebeurt. Ik hoop dat de zaak niet verder escaleert en dat het bij één actie blijft."

Bekijk hier de reactie van Didier Reynders

Meest gelezen