Rusland zegt (beperkte) samenwerking met VS in Syrië op

Het Kremlin heeft de beperkte samenwerking met de VS in Syrië opgeschort. Beide grootmachten lieten elkaar tot nu weten waar hun gevechtsvliegtuigen actief waren. Moskou spreekt van "significante schade" voor de relatie tussen de VS en Rusland. De Russen hebben intussen ook bevestigd dat ze op voorhand gewaarschuwd waren door de VS over de aanval op een Syrische luchtmachtbasis.

Het Pentagon had eerder al gezegd dat de Russen op de hoogte waren gebracht van de komende aanval. Het Kremlin bevestigt dat nu. Mogelijk wist dus ook het Syrische regime wat er op til was. De vraag is dan natuurlijk of ze ook nog de tijd hebben gehad om iets te ondernemen. Volgens getuigen zouden er inderdaad evacuaties van personeel en materieel zijn geweest, zeker voor wat betreft de Russen op de basis.

De Russen hebben als vergeldingsmaatregel intussen de beperkte militaire samenwerking met de VS in Syrië voorlopig opgeschort. Zowel de VS als Rusland zijn betrokken in de strijd tegen terreurbeweging IS in Syrië. Ze hadden een akkoord om elkaar in te lichten waar hun toestellen actief zijn. Die overeenkomst, vooral opgezet met het oog op de veiligheid, wordt nu dus stopgezet. Dat heeft ook gevolgen voor de Belgische F-16's.

Het Russische ministerie van Defensie trekt voorts de militaire effectiviteit van de aanval in twijfel. Zo zouden volgens hen maar 23 raketten doel hebben geraakt. Waar de overige 36 zijn beland, is "onduidelijk". Russische slachtoffers zijn er zeker niet gevallen, aldus het Kremlin.

Een andere maatregel die de Russen hebben aangekondigd, is dat ze het Syrische leger gaan helpen om zich beter te kunnen verdedigen tegen luchtaanvallen. Ze willen ook dat de VN-Veiligheidsraad zo snel mogelijk samenkomt om de kwestie te bespreken.

"Significante schade voor Amerikaans-Russische relatie"

Het Kremlin sprak in eerdere mededeling over "significante schade" voor de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten. Volgens Rusland zijn de luchtaanvallen uitgevoerd onder valse voorwendsels, zijnde de chemische aanval die de Amerikanen toeschrijven aan het Syrische regeringsleger. Moskou heeft het over een "agressie" tegen een soevereine staat en een inbreuk op het internationale recht.

De Russische president Poetin ziet de Amerikaanse aanvallen als een "poging om de wereld te doen wegkijken van de vele burgerdoden in Irak". In Irak voert de internationale coalitie onder leiding van de VS een offensief tegen terreurgroep IS. Volgens Poetin vormt de Amerikaanse aanval een "ernstig obstakel" tegenover de creatie van een internationale coalitie tegen terreur.

Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat de aanval hem doet denken aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003. "Het is een daad van agressie, op basis van verzonnen voorwendsels."

Ook Iran reageert negatief op de Amerikaanse aanval. "Iran veroordeelt streng de Amerikaanse aanval op de Syrische luchtmachtbasis", klinkt het vanuit Teheran. Volgens Iran helpen "deze maatregelen de terroristen en maakt het de situatie in de regio complexer".

Steun

Uit andere hoeken van de wereld komt er vooral steun voor de Amerikaanse luchtaanval. Volgens de Britse regering was de Amerikaanse actie een "gepast antwoord op de barbaarse chemische aanval van het Syrische leger". Londen ondersteunt naar eigen zeggen "volledig" de Amerikaanse militaire actie in Syrië

Ook Australië steunt de Verenigde Staten en noemt de aanval "proportioneel". De Australische premier roept tegelijk Rusland op om zijn deel te doen om vrede te brengen in Syrië.

Saudi-Arabië spreekt ook zijn "volledige steun" uit voor de Amerikaanse luchtaanval tegen de Syrische stellingen. De Turkse regering ziet de aanval naar eigen zeggen als iets positiefs. "De operatie zal hopelijk bijdragen om vrede te brengen in Syrië", klinkt het.

Meest gelezen