Soenens: "Grote bocht van Trump, die zich ver weg wou houden van Syrische burgeroorlog"

"Een grote bocht." Zo noemt VRT-correspondent Björn Soenens de aanval van president Trump op Syrië. "Trump wou zich ver weg houden van Syrië en de burgeroorlog. Maar hij was erg geraakt door de beelden van baby's." Zijn reactie? "Hier moeten we tegen optreden, hier is de rode lijn echt overschreden." Toch nuanceert Soenens ook: "Het is niet zo dat we nu met een 'all out war' van Amerika tegen Syrië zitten. In geen geval."

Volgens Soenens kreeg Trump een aantal opties voorgelegd door zijn minister van Defensie en een veiligheidsadviseur in de nasleep van de gifgasaanval in Syrië enkele dagen geleden. "En dan is hij zeer krachtdadig gebleken, zeer snel. Binnen de 72 uur na de Syrische aanval is er al een Amerikaanse reactie, sneller kan je niet gaan. Als je het langer uitstelt, heeft het ook geen zin meer. In Mar-a-Lago is geschiedenis geschreven."

Tegelijk nuanceert Soenens de aanval ook. "Trump heeft gekozen voor de beperkte optie, namelijk die ene vliegbasis uitschakelen om Assad een duidelijk signaal te geven: "Tot hier en niet verder". Ze sluiten niet uit dat er nog acties komen, maar het is niet zo dat we nu met een all out war van Amerika tegen Syrië zitten. In geen geval."

"Tegelijk stuurt hij met zijn snelle actie ook een boodschap naar China: "Wij gaan jullie vragen om druk uit te oefenen op Noord-Korea, doe dat maar want ons geduld raakt ook daar op en we aarzelen niet om op te treden"." Op dit ogenblik is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij de Amerikaanse president.

"Vermijden dat Russische militairen of vliegtuigen geraakt werden"

Welke landen of leiders er precies op de hoogte waren van de Amerikaanse plannen, is niet in detail bekend, zegt Soenens. "Wat wel zeker is, is dat Rusland ingelicht werd. Er zat een gevaar in dat Assad op de hoogte gebracht zou worden door de Russen, maar dat risico wilden ze nemen."

"De Amerikanen wilden vooral vermijden dat Russische militairen of vliegtuigen geraakt werden, want die waren wel degelijk op de basis aanwezig. Maar ze hebben de Russen lang op voorhand gewaarschuwd, dat ze ontzet konden worden zodat er geen Russische slachtoffers zouden vallen. Dan zaten we met een hele nieuwe toestand, een escalatie van het conflict."

Goede zet?

Was het een goede zet van Trump? Volgens Soenens wel: "Hij krijgt veel positieve commentaren. Ook van de Democraten, die zeggen: "Hier staan we achter". Alleen moet de president wel nog toestemming vragen, want voor oorlogsdaden in naam van een land moet je nog altijd toestemming vragen aan het Congres."

De Democraten zeggen volgens Soenens wel dat Trump nog een stap verder moet gaan en ook Syrische vluchtelingen opvangen. "De Democraten zeggen: "Als hij echt zo gechoqueerd is door wat de Syrische president Assad heeft aangericht met die aanval, dan moet hij ook maar eens de tweede fase ondernemen, namelijk Syrische vluchtelingen opnemen in Amerika". Dat heeft Trump tot nu niet willen doen, denk maar aan het inreisverbod."