Stockholm, opnieuw een aanslag met een vrachtwagen

Na onder meer Nice, Berlijn en Londen is opnieuw een (vracht)wagen moedwillig op een menigte ingereden. De aanslag moet nog worden opgeëist dus het is niet duidelijk of de dader handelde in naam van IS. Maar de terreurorganisatie waarschuwde het Westen al herhaaldelijk voor deze zogenoemde low tech-aanslagen.

Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel verhoogden heel wat Europese landen de veiligheidsmaatregelen in luchthavens, treinstations en andere openbare gebouwen.

De terreurorganisatie IS waarschuwde daarop het Westen dat ze aanslagen zou blijven plegen op publieke plaatsen en bovendien daarbij gebruik zou maken van ongebruikelijke wapens. Lees: het kan altijd en overal gebeuren, jullie zijn nergens meer veilig.

Sindsdien doet IS in dat verband regelmatig oproepen, onder meer op Telegram, het versleutelde en daarom ook geliefde berichtenkanaal van de terroristen.

De bedoeling is om zogenoemde lone wolves - geïsoleerde en al geradicaliseerde moslims - aan te zetten om een aanslag te plegen. Vaak weet IS ook niet dat zo'n persoon een aanslag gaat plegen. Daarom duurt het soms enkele dagen voor IS de aanslag opeist. Dat gebeurt op het moment dat ze een opgenomen videoboodschap ontvangen of, wie weet, zeker zijn dat niemand anders de aanslag heeft opgeëist.

De aanslag op 14 juli 2016 in Nice sloeg alleszins in als een bom. Ondanks de grote aanwezigheid van politieagenten, slaagde de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel erin om met een vrachtwagen zigzaggend over de beroemde promenade des Anglais te rijden en al wie zijn pad kruiste omver te rijden.

Op de dijk liep op dat ogenblik een massa mensen, het vuurwerk naar aanleiding van de Franse nationale feestdag was immers net afgelopen. 86 mensen kwamen om bij de aanslag, 434 anderen raakten gewond. Bouhlel zelf werd tijdens zijn terreurdaad door een agent neergeschoten.

IS riep ook daarna nog verschillende keren op om met een auto of vrachtwagen in een menigte in te rijden. De voordelen van deze zogenoemde low tech aanslagen zijn dan ook legio: de daad vraagt relatief weinig voorbereiding (je hoeft er immers geen terreurcel voor op te zetten), de dodentol ligt vaak even hoog of zelfs hoger dan bij gewapende aanslagen en misschien nog het allerbelangrijkste: ze creëren een algemeen gevoel van onveiligheid. Het kan immers overal gebeuren en niemand weet wanneer er een volgende keer zal worden toegeslagen.

Handleiding voor lone wolves

In het glossy IS-magazine Dabiq verscheen in november vorig jaar een artikel waarin in detail uitgelegd werd hoe je als lone wolf een aanslag kunt plegen. De beste manier om dat te doen is volgens de auteur om met een voertuig op een massa in te rijden. Hij raadde daarbij aan om ook een tweede wapen mee te nemen.

De eerste aanval met een truck gebeurde op 28 november 2016 aan de universiteit van Ohio in de VS. De Somalische vluchteling Abdul Razak Ali Artan ramde er met een wagen enkele mensen en stak daarna verschillende anderen neer. 13 mensen raakten daarbij gewond. De enige die omkwam was Artan zelf, hij werd gedood door een politieagent.

De dag na het incident raakte bekend dat Artan zich had laten inspireren door IS en een radicale moslimprediker.

 

 

Aanslag op kerstmarkt Berlijn

Midden december waarschuwde IS het Westen voor een mogelijke aanslag in Europa. Een week later, op 19 december 2016, reed de 24-jarige Tunesiër Anis Amri met een vrachtwagen in op de menigte op de kerstmarkt aan de Gedächtniskirche in Berlijn.

Amri kaapte de truck van een Poolse vrachtwagenchauffeur, die man werd na de feiten dood in zijn voertuig aangetroffen. Bij de aanslag in Berlijn kwamen uiteindelijk 12 mensen om het leven, 56 mensen raakten gewond. Amri zelf kon na de aanslag ontkomen maar werd vier dagen later na een klopjacht uitgeschakeld in Milaan.

IS claimde na de aanslag de verantwoordelijkheid op met een video waarin Amri trouw zweerde aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Wagen in Londen

Ook Khalid Massood, de 52-jarige Brit die op 22 maart jongstleden in Londen met een huurwagen inreed op voetgangers op Westminster Bridge en daarna een ongewapende agent neerstak aan het Britse parlementsgebouw lijkt de IS-handleiding gevolgd te hebben. Massood werd ter plekke neergeschoten. Zijn aanslag kostte het leven aan vijf mensen, 49 anderen raakten gewond.

IS eiste de aanslag op. Volgens de terreurorganisatie gaf Massood gevolg aan de oproep om aanslagen te plegen in landen die vechten tegen IS, maar de Britse inlichtingendiensten betwisten dit en zeggen dat er geen verband is aangetoond tussen de dader en IS.

Altijd tijdens een vakantieperiode

De laatste vrachtwagenaanslag in het rijtje gebeurde vandaag in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ook hier werd een vrachtwagen gekaapt en koos de dader een plek waar op dat moment heel veel mensen waren. De voorlopige dodentol staat op drie, maar zal vermoedelijk nog oplopen.

Met uitzondering van Londen, vertonen de aanslagen in Nice, Berlijn en nu ook vandaag in Stockholm nog een constante: allen gebeurden ze tijdens een vakantieperiode. Ook in Zweden is het op dit ogenblik paasvakantie. Met een zonnig en vrij weekend voor de boeg, zochten vandaag nog eens heel wat mensen de winkelstraat Drottninggatan op. Dat heeft ongetwijfeld meegespeeld in de planning van de dader.

Meest gelezen