Tomahawk-raketten: Bekend van de Golfoorlog en terug van nooit weggeweest

Afgelopen nacht zijn 59 Tomahawk-kruisraketten afgevuurd vanaf twee Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee met als doelwit een Syrische luchtmachtbasis. U kent die raketten wellicht nog uit de Eerste Golfoorlog. Waarom hebben de Amerikaanse strijdkrachten afgelopen nacht precies voor die kruisraketten gekozen?
2003 Getty Images

De Tomahawk-raketten zijn voor het eerst ingezet tijdens operatie Desert Storm tijdens de Eerste Golfoorlog* begin jaren 90. De beelden van de raketten gingen de wereld rond. Nu bijna 30 jaar later kiezen de Amerikaanse strijdkrachten net voor deze kruisraketten voor het bombardement op de Syrische luchtmachtbasis vanwaar de chemische aanval vorige week zou zijn vertrokken. Waarom precies de keuze voor de Tomahawk-raketten?

Hoewel onder meer de navigatiesystemen sindsdien een update hebben gekregen, is het basisprincipe van de Tomahawk-raket nog steeds hetzelfde als in 1991: vanop grote afstand bombarderen, zonder risico op verlies van Amerikaanse manschappen. Een Tomahawk-raket kan immers vanop een oorlogsschip worden gelanceerd dat zich duizenden kilometers van het doelwit bevindt, zonder dat een gevechtspiloot in de buurt moet zijn.

Dat laatste is niet onbelangrijk, want in dit geval bijvoorbeeld beschikt het Syrische regime -dankzij de Russische steun- over geavanceerd luchtafweergeschut. Bovendien zijn de raketten zo ontworpen dat ze moeilijk neer te halen zijn. Een Tomahawk-raket kiest niet voor de snelste route van A naar B, maar maakte kleine omwegen, wat het minder makkelijk maakt om de vliegbewegingen te voorspellen en dus neer te halen. Bovendien vliegt de raket vrij laag boven de grond.

Een nadeel van de raket is evenwel dat de slagkracht beperkt is. Om erg grote bombardementen uit te voeren voor goed ingegraven vijanden, beschikt het Amerikaanse leger over betere bommen. Toch is de Tomahawk erg geschikt voor het bombarderen van een luchtmachtbasis. Vliegtuigen op de grond zijn een gemakkelijk te vernielen doelwit.

Van Eerste Golfoorlog tot nu

Zoals gezegd zijn de Tomahawk-raketten voor het eerst ingezet tijdens de Eerste Golfoorlog, maar daarna zijn ze verre van met pensioen gestuurd. Ze zijn daarna ingezet op talloze andere plaatsen in de wereld zoals tijdens de Tweede Golfoorlog in 2003 of de interventie in Libië in 2011.

Voor ze vannacht zijn ingezet zijn ze voor het laatst in oktober gebruikt. Toen hebben Amerikaanse oorlogsbodems vanuit de Rode Zee Houthi-rebellen in Jemen gebombardeerd met Tomahawk-raketten, nadat die rebellen eerst Amerikaanse schepen onder vuur hadden genomen.

1991 AP
1991 AP
1991 AP
1991 AP
1991 AP

VS vuurt Tomahawk-kruisraketten af vanop oorlogsschip (beelden van vannacht)

*Met Eerste Golfoorlog wordt hier het conflict begin jaren 90 bedoeld waarbij een internationale coalitie onder leiding van de VS ingreep nadat Irak Koeweit was binnengevallen. Niet de Irak-Iranoorlog van 1980-1988.

Meest gelezen