Trump: "Aanval noodzakelijk voor de nationale veiligheid van Verenigde Staten"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een korte televisietoespraak zijn militaire aanval op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verdedigd. "Geen enkel kind van God zou ooit zo moeten lijden. Daarom heb ik vannacht een gerichte militaire aanval uitgevoerd op het vliegveld in Syrië waar de chemische aanval gelanceerd werd."

De aanval komt er als reactie op de dodelijke gifgasaanval, waarbij tientallen doden vielen, waaronder veel kinderen. Eerder deze week had Trump de aanval al veroordeeld. Daarbij had hij gezegd dat zijn houding tegenover Syrië en Assad al veranderd was. In zijn toespraak herhaalde hij dat. "Jaren van pogingen om de houding van Assad te veranderen zijn allemaal mislukt en dramatisch mislukt." Nu heeft hij ook effectief actie ondernomen door een raketaanval uit te voeren op de Syrische luchtvaartbasis van Shayrat, van waaruit de gifgasaanval van dinsdag zou zijn uitgevoerd.

Volgens Trump was de aanval noodzakelijk voor "de nationale veiligheid van de Verenigde Staten om de verspreiding en het gebruik van dodelijke chemische wapens te voorkomen en verhinderen." Hij roept ook andere landen op om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten.

Letterlijk: de verklaring van Donald Trump

"Beste Amerikanen

Op dinsdag heeft de Syrische dictator Bashar al-Assad een vreselijke aanval met chemische wapens uitgevoerd op onschuldige burgers.

Met een dodelijk zenuwgas heeft hij hulpeloze mannen, vrouwen en kinderen de dood ingejaagd.

Het was een trage en wrede dood voor velen. Zelfs mooie baby's werden gruwelijk vermoord in deze barbaarse aanval.

Geen enkel kind van God zou ooit zo moeten lijden.

Vannacht heb ik een gerichte militaire aanval uitgevoerd op het vliegveld in Syrië waar de chemische aanval gelanceerd werd. 

Het is in het belang van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten om de verspreiding en het gebruik van dodelijke chemische wapens te voorkomen en verhinderen.

Er is geen twijfel dat Syrië verbannen chemische wapens gebruikt heeft, waarbij het zijn verplichtingen onder het Verdrag Chemische Wapens verbroken heeft en zo het aandringen van de VN-Veiligheidsraad naast zich neergelegd heeft.

Jaren van pogingen om de houding van Assad te veranderen zijn allemaal mislukt - en dramatisch mislukt. 

Als gevolg hiervan blijft de vluchtelingencrisis verergeren en blijft de regio destabiliseren. Zo bedreigt hij de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. 

Vanavond roep ik alle beschaafde landen op om zich bij ons aan te sluiten om de slachtingen en bloedvergieten in Syrië te eindigen en ook alle mogelijke vormen van terrorisme te stoppen. 

We vragen om Gods wijsheid nu we geconfronteerd worden met de uitdaging van een erg onrustige wereld.

We bidden voor de levens van de gewonden en voor de overledenen.

We hopen dat zolang Amerika staat voor rechtvaardigheid, vrede en harmonie uiteindelijk de overhand zullen nemen. 

Goedenacht. God zegene Amerika en de hele wereld. 

Dank u."

Meest gelezen