Trump haalt slag thuis: Gorsuch wordt opperrechter

De Amerikaanse Senaat, waarin de Republikeinen de meerderheid hebben, heeft de benoeming van de conservatieve rechter Neil Gorsuch als negende magistraat bij het Hooggerechtshof goedgekeurd. President Donald Trump had hem in januari voorgedragen en zijn benoeming is een duidelijke overwinning voor de president.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Neiol Gorsuch tijdens de hoorzitting over zijn benoeming in de Senaat.

Met 54 stemmen tegen 45 was het de niptste stemming over een opperrechter sinds de goedkeuring van de benoeming van Clarence Thomas in 1991. De 51 Republikeinen stemden allemaal voor en drie Democraten sloten zich daarbij aan. De rest van de oppositie stemde tegen en één Republikeinse senator miste de stemming omdat hij herstelt van een operatie.

Gorsuch zal maandag de eed afleggen. 

Om Gorsuch benoemd te krijgen, hebben de Republikeinen in de Senaat gebruik moeten maken van wat beide partijen de "nucleaire optie" noemen. Donderdag hadden de Democraten in de Senaat een zogenoemde "filibuster" ingesteld, waarbij ze als een blok besluiten tegen de benoeming te stemmen. Slechts vier Democraten gaven daar donderdag geen gehoor aan, en zo kreeg Gorsuch 56 stemmen.

Voor zijn benoeming waren echter 60 stemmen nodig van de 100 senatoren. Daarom keurden de Republikeinen de "nucleaire optie" goed, waardoor een gewone meerderheid van 51 stemmen volstaat.

De Democraten en ook sommige Republikeinen in de Senaat betreurden het gebruik van de "nucleaire optie". De Republikeinse senator en gewezen presidentskandidaat John McCain zei dat hij vreesde voor een polarisatie van de kandidaten, als de meerderheid geen rekening moet houden met de bezorgdheden en de stemmen van de minderheid.

Eerder had de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConell, geweigerd om een hoorzitting te houden over de gematigde kandidaat Merrick Garland van president Obama, iets waar de Democraten zwaar aan tillen.

Overwinning

Neil Gorsuch, rechter bij het federale hof van beroep, wordt een van de vijf conservatieve magistraten, tegenover vier progressieve. Aangezien hij nog maar 49 jaar oud is, zal hij waarschijnlijk nog vele jaren zijn stempel kunnen drukken op het hof.

De benoeming van Gorsuch is een duidelijke overwinning voor president Trump. Voor veel conservatieven maakte de keuze voor Gorsuch veel goed van wat ze beschouwen als zwakheden en tekortkomingen van Trump. Sommige Republikeinen zeggen zelfs dat de vacature in het Hooggerechtshof een van de redenen is waarom Trump de verkiezingen heeft gewonnen. In exitpolls noemde 21 procent van de keizers de benoemingen in het Hooggerechtshof "de belangrijkste factor" voor hun stemgedrag, en 56 procent van die mensen heeft voor Trump gestemd.

Het Hooggerechtshof spreekt zich uit over de grote kwesties die de Amerikaanse samenleving beroeren. De rechter, die voor het leven benoemd is, zal de instelling in het conservatisme verankeren, mogelijk voor een generatie lang. Tot grote vreugde van traditionele geestelijken, vuurwapenmilitanten, tegenstanders van abortus of machtige financiers. Gorsuch is immers een voorstander van een ruime interpretatie van godsdienstvrijheid, van het recht op vrije wapendracht, en een tegenstander van abortus en beperkingen op de financiering van politieke partijen en politici. 

Meest gelezen