Veel schade en doden op Syrische basis na Amerikaanse aanval

De Syrische luchtmachtbasis Shayrat heeft heel wat schade opgelopen door de Amerikaanse luchtaanvallen van afgelopen nacht. Op en rond de basis vielen zeker zes doden. Volgens de Syrische autoriteiten zijn er ook burgerslachtoffers.

"Dit was een flagrante agressie tegenover een van onze basissen", laat het Syrische leger weten als reactie op de Amerikaanse luchtaanval tegen de basis van Shayrat. Op beelden is alvast heel wat schade te zien: er zijn kraters in de grond en overal ligt puin.

Vooral enkele depots en vliegtuighangars werden getroffen. Er zijn daarbij zeker 6 gevechtsvliegtuigen van de Syrische luchtmacht vernield, melden de Russen. Maar de belangrijkste startbaan zou wel grotendeels intact zijn gebleven.

"Dat zou dus betekenen dat de VS de luchtmachtbasis niet volledig heeft proberen te verwoesten en vooral een krachtig signaal heeft proberen te geven door een deel van de infrastructuur te bombarderen", analyseert VRT-journalist Marijn Trio.

Volgens de Russen hebben "slechts 23 van de 59 raketten" de luchtmachtbasis geraakt. "Het is niet duidelijk waar de overige 36 zijn neergekomen", wijst Moskou op de "ineffectiviteit" van de Amerikanen.

Doden

Bij de bombardementen vielen volgens het Syrische leger zeker 6 doden, daarbij zou een generaal van het Syrische leger zijn. Volgens de Syrische media zijn er ook 9 burgerslachtoffers gevallen in de dorpen rond de luchtmachtbasis, onder wie enkele kinderen.

Er zouden ook Russen aanwezig geweest zijn op de aangevallen basis, melden Amerikaanse bronnen. Hun rol op die Syrische basis is niet bekend. De Russen raakten niet gewond, aangezien hun verblijfsplaats op de basis niet werd gebombardeerd.

(lees verder onder tweet) 

"Goed uitgekozen doelwit"

Het Amerikaanse leger vuurde vanmorgen vroeg 59 Tomahawk-kruisraketten af vanop twee slagschepen in de Middellandse Zee met als doelwit de luchtmachtbasis van Shayrat. Washington heeft de desbetreffende luchtmachtbasis van het Syrische leger aangevallen, omdat vanop die basis volgens de Amerikanen de gifgasaanval eerder deze week werd uitgevoerd.

Luitenant-kolonel Rick Francona, een gepensioneerde inlichtingenmedewerker van de Amerikaanse luchtmacht, heeft in het verleden de gebombardeerde luchtmachtbasis bezocht. Volgens hem was het een "goed doelwit om uit te kiezen", vertelt hij op CNN. "Het is een vrij geïsoleerde basis, dus het risico op burgerslachtoffers is klein. Bovendien is het een relatief kleine basis, dus de impact van de 59 raketten zal groot zijn."

Meest gelezen