Videospeler inladen...

Verenigde Staten bombarderen Syrische luchtmachtbasis

De Verenigde Staten hebben een militaire aanval uitgevoerd tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het gaat om de eerste rechtstreekse aanval van de VS tegen het regime van de president sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië zes jaar geleden. De Amerikanen vergelden zo de chemische aanval eerder deze week, die ze toeschrijven aan het Syrische regime.

Het Pentagon meldt dat er 59 Tomahawk-kruisraketten zijn afgevuurd vanop twee Amerikaanse oorlogsschepen in het oosten van de Middellandse Zee. De aanval begon om 2.40 uur onze tijd en was gericht tegen de Syrische luchtmachtbasis van Shayrat. Volgens de Amerikanen is die basis rechtstreeks gelinkt aan de gifgasaanval eerder deze week, die Washington toeschrijft aan het regime van Assad.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat er gevechtsvliegtuigen, vliegtuighangars, opslagplaatsen, luchtafweer, munitiedepots en radarsystemen op de Syrische luchtmachtbasis zijn geraakt. Het gaat om de eerste rechtstreekse gerichte aanval van de Verenigde Staten tegen het Syrische regime, dat gesteund wordt door Rusland. Volgens het Pentagon werd Rusland op voorhand geïnformeerd.

De Amerikaanse aanval tegen Syrië was een "one-off"-aanval, vertelt een bron in Washington. Dat betekent dat het een eenmalige actie zou zijn, waarbij geen escalatie wordt verwacht. De aanval zou enkel dienen om het Syrische regime te verhinderen nog chemische aanvallen uit te voeren.

Trump: "Noodzakelijk voor nationale veiligheid"

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de aanval noodzakelijk voor de nationale veiligheid van zijn land, en roept de "geciviliseerde landen" op om de VS bij te staan.

Rusland had de VS eerder op de avond tijdens de zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een militaire interventie in Syrië.

Het Syrische regime heeft wel al - kort - gereageerd. Op de Syrische staatstelevisie spreekt men van "Amerikaanse agressie" tegen een Syrische militaire basis met een "aantal raketten". De Syrische oppositie "verwelkomt" van haar kant de actie van de VS. Ook Rusland heeft intussen gereageerd. Volgens het Kremlin is de Amerikaanse aanval "erg schadelijk voor de relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland".

Israël ondersteunt dan weer "volledig" de Amerikaanse aanvallen op de Syrische doelwitten. "Dit is een sterke boodschap die ook in Iran en Noord-Korea gehoord moet worden."

Meest gelezen