Vranckx: "In één klap herstelt Trump de Amerikaanse militaire geloofwaardigheid"

Volgens oorlogsjournalist Rudi Vranckx is de aanval van de Verenigde Staten tegen Syrië "zowat de snelste policy shift uit de Amerikaanse geschiedenis". "Met zijn America First leek het of hij afstand wilde houden, dus niemand had gedacht dat Trump zo snel en zo hard uit de hoek zou komen. In één klap herstelt hij de militaire geloofwaardigheid van de VS."
© VRT - Gert Verbeelen

Enkele dagen geleden al benadrukte Donald Trump dat er heel wat lijnen overschreden waren in Syrië en die toon heeft hij omgezet in een tegenreactie. "Een snel en krachtdadig optreden", noemt oorlogsjournalist Rudi Vranckx het. "Hij wilde vooral tonen dat de spelregels veranderd zijn."

Volgens Vranckx moet dit "zowat de snelste policy shift uit de Amerikaanse geschiedenis zijn. Met zijn America First leek het of hij afstand wilde houden, dus niemand had gedacht dat Trump zo snel en zo hard uit de hoek zou komen. Eigenlijk heeft hij een mini-veiligheidsraad op eigen kracht gehouden. En duidelijk is dat de uitleg van het Syrische regime en Rusland als zou het bombardement toevallig een gifgasvoorraad geraakt hebben niet geloofd wordt in Washington."

"Tonen dat de spelregels veranderd zijn"

Bewijst deze actie dat Trump op een emotionele manier handelt of past dit in een groter geheel? Rudi Vranckx ziet in deze actie opnieuw een meer traditionele politiek. "Het is een heel specifieke reactie van oorzaak en gevolg. Het was een doelgerichte aanval op de vliegtuigen, de voorraden, de radars. De Russen zijn heel specifiek niet getroffen - dat zou het begin van het einde zijn - en de rest van Syrië ook niet. Het is zeker geen all out aanval op het regime."

Trump geeft volgens Vranckx wel een krachtige waarschuwing. "In één klap herstelt hij de militaire geloofwaardigheid van de Verenigde Staten. Ook Obama is geconfronteerd geweest met die rode lijn in 2013, maar heeft toen niet gereageerd. Trump handelt en zegt: "Wij hebben de macht en de wil om toe te slaan". Dit is een belangrijk signaal voor de rest van zijn presidentschap. Hij heeft getoond dat het menens is. Hij wilde tonen dat de spelregels veranderd zijn."

Vranckx vraagt zich dan ook af of de gifgasaanval geen "gok te veel geweest is van Assad". "Hij was aan het winnen, hij had dit niet moeten doen. Heeft hij door hoog spel te spelen nu tegenover de rest van de wereld willen stellen: "Kijk, je moet verder gaan met mij, want ik kan oneindig ver gaan"? Misschien was het ook een boodschap aan zijn eigen bevolking. Ik denk dat Assad nu zal afwachten om te kijken hoe Iran en Rusland, zijn twee trouwe bondgenoten, gaan reageren op het internationale toneel."

Het signaal van Amerika was volgens Vranckx overigens niet alleen bedoeld voor Syrië, maar ook voor de rest van de wereld. "Trump heeft met één steen vele vogels neergegooid. Het was een boodschap op verschillende terreinen. Tegelijk roept hij de beschaafde landen ook op om te reageren."

Bekijk hier het Extra Journaal

Meest gelezen