Weyts over Dender: "We moeten een achterstand inhalen"

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) erkent dat Vlaanderen een achterstand heeft opgelopen ten opzichte van Wallonië bij de aanleg van nieuwe stuwen op de Dender. Tegelijk benadrukt hij dat er nu volop wordt geïnvesteerd in de werken.

Zeven jaar na de grote overstromingen van de Dender in 2010 blijkt er nog maar bitter weinig ondernomen om het gevaar op nieuwe wateroverlast in te perken. In Vlaanderen althans. In Wallonië is wel al druk gewerkt aan het bouwen en vernieuwen van stuwen en sluizen. Meer daarover leest u in dit artikel.

Blijven de werken in Vlaanderen in de kast liggen? “Neen, absoluut niet”, reageert minister Weyts in "De ochtend". "In 2016 heb ik daarvoor 9 miljoen euro uitgetrokken, enkel voor de Dender. Voor dit jaar is het 10 miljoen dat we uitgeven. Dat zijn grote investeringen die we doen."

Weyts geeft toe dat Vlaanderen een achterstand moet inhalen. "Ik kan wel erkennen dat het een lange lijdensweg is geweest en dat men dat in het verleden door allerlei omstandigheden wat heeft laten liggen."

"Moeilijkste werken hebben we als eerste aangevat"

De minister verwijst naar de lange procedures die doorlopen moeten worden, het feit dat de meest complexe werken in Vlaanderen plaatsvinden, en de "tegenwerking" van actiegroepen die vrezen voor milieuschade. Bovendien zijn sommige van de oude stuwen ook beschermd erfgoed waardoor die behouden moeten blijven.

"De moeilijkste werken, die in Geraardsbergen en Aalst, hebben we als eerste aangevat", zegt Weyts. "Voor de andere vijf zijn er ook plannen. Men is ermee bezig, maar toegegeven, we hadden verder kunnen staan." De minister wil tegen 2020 alle werven "in actie" hebben.

De bevoegdheid opnieuw naar het federale niveau brengen, is volgens Weyts niet aan de orde. "Dit is nu eenmaal de realiteit. Rivieren steken ook landsgrenzen over. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en in het verleden is dat door allerlei omstandigheden niet genoeg gedaan. Vandaag doen we dat wel. Ik kijk liever vooruit dan achteruit."

Meest gelezen