Zweden bleef tot nu toe relatief gespaard van terrorisme

Tot enkele jaren geleden werd terrorisme in Zweden niet gezien als een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de staat. Het land werd wel getroffen door een aantal schietpartijen met een racistische achtergrond en in 2010 vond er ook de eerste bomaanslag plaats met een link naar het islamitsch terrorisme in de Noordse landen.
Het bloed van de neergeschoten premier Olof Palme in Sveavagen in Stockholm.

In 1975 wordt Zweden opgeschrikt door een aanslag op en een gijzeling in de West-Duitse ambassade in Stockholm door de Rote Armee Fraction. De daders worden gevat en uitgeleverd aan Duitsland. In het volgende jaar plant de RAF de kidnapping van de Zweedse politica Anna-Greta Leijon, maar die plannen worden verhinderd door de Zweedse veiligheidsdiensten en het brein achter de kidnapping wordt eveneens uitgeleverd aan Duitsland.

In 1986 wordt de Zweedse premier Olof Palme op straat vermoord in Stockholm. De motieven voor die actie worden nooit echt duidelijk. De politie volgt een aantal terroristische sporen, maar houdt het uiteindelijk op een eenzame geesteszieke als de dader.

1975 AP

De Duitse ambassade in Stockholm staat in brand nadat RAF-terroristen er een bom tot ontploffing hebben gebracht op 24 april 1975.

Racisme

Zweden wordt verder getroffen door een aantal schietpartijen met een racistische achtergrond. Van halfweg 1991 tot begin 1992 schiet de "Laserman" John Ausonius 11 mensen neer in Stockholm en Uppsala, van wie er een overlijdt. Het ging om immigranten, en Ausonius wordt ook verdacht van de moord op een joodse vrouw in Duitsland.

Vanaf eind 2009 tot oktober 2010 krijgt hij navolging: Peter Mangs schiet 16 keer op mensen met een donkere huidskleur, of mensen die er niet Zweeds uitzien. Een slachtoffer overlijdt, een Zweedse vrouw die een migrant als vriend had, 13 mensen raken gewond.

In 1997 wordt de neo-nazi-groep Svenska Motståndsrörelsen (Zweedse Weerstandsbeweging) opgericht, die in 2016 met andere Scandinavische nazigroepen samensmolt tot de Nordiska Motståndsrörelsen(Noordse Weerstandsbeweging). Leden van die groep zijn verantwoordelijk voor verschillende gewelddadige acties, zoals de moord op journalist Björn Söderbergh in 1999. In 2017 worden een aantal leden gearresteerd voor twee bomaanslagen en een poging tot een bomaanslag in Gotenburg, in de buurt van vluchtelingencentra.

De politie zet Drottninggatan af, een drukke winkelstraat in het centrum van Stockholm, nadat een zelfmoordterrorist er zichzelf heeft opgeblazen in december 2010 (foto: Hegvald via Wikimedia).

Islamitisch

In december 2010 ontploffen in het centrum van Stockholm twee bommen. De dader komt daarbij om, twee andere mensen raken gewond. De Zweedse minister Carl Bildt en de Zweedse veiligheidsdiensten noemen de aanslagen een daad van terrorisme. De verdachte van de aanslagen is een in Irak geboren Zweedse burger. Deze aanslagen worden gezien als de eerste die een link hebben met het islamitisch terrorisme in de Noordse landen, - Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

In 2011 verijdelt de politie een plan om een kunstenfestival en de Zweedse kunstenaar Lars Vilks te treffen. Lars Vilks werd bekend als tekenaar van de "Mohammed-cartoons".

In 2015 schiet een 21-jarige Zweed twee leraars en een student dood in een school in Trollhättan. Volgens de politie ging het om een haatmisdaad met racistische motieven.

In 2016 werd een Zweedse aanhanger van IS met een migratieachtergrond veroordeeld tot 5 jaar cel voor een plan om een aanslag te plegen met een snelkookpan.

De Zweedse kunstenaar Lars Vilks, die bekend werd voor de "Mohammed-cartoons". Islamitische fundamentalisten beraamden in 2011 een aanslag op Vilks die verijdeld werd door de politie.

Meest gelezen