Britse minister Boris Johnson zegt bezoek aan Moskou af

Als gevolg van de ontwikkelingen in Syrië heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson een bezoek aan Moskou afgezegd. "De gebeurtenissen in Syrië hebben de situatie fundamenteel gewijzigd", zo laat hij in een mededeling verstaan. Het bezoek was gepland voor maandag 10 april.

Johnson wil zich, in de aanloop naar de bijeenkomst van de buitenlandministers van de G7 in Italië op 10 en 11 april, focussen op diplomatieke inspanningen voor een staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen. De Brit pleegde daarover overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Rex Tillerson. Na het G7-beraad trekt Tillerson zoals gepland naar Moskou, waar hij dan "een duidelijke en gecoördineerde boodschap" zal overmaken, aldus Johnson.

De oorlog in Syrië kende gisteren een nieuwe wending nadat het Amerikaanse leger voor het eerst het Syrische leger tot doelwit had gemaakt met een raketaanval op een luchtmachtbasis. De Amerikaanse aanval gold als een vergelding voor de vermoedelijke gifgasaanval die het regime in Damascus eerder op de week had uitgevoerd. Als bondgenoot van het Syrische regime reageerde Rusland misnoegd op de Amerikaanse aanval.

Johnson betreurt "de aanhoudende verdediging van het regime van (president Bashar) al-Assad door Rusland, zelfs na de aanval met chemische wapens op onschuldige burgers". Hij roept Rusland op "alles te doen wat mogelijk is voor een politieke oplossing in Syrië" en "samen te werken met de rest van de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat de schokkende gebeurtenissen van de voorbije week nooit meer plaatsvinden".

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, bestempelde de annulering van het bezoek als "absurd". Ze betreurde het gebrek "aan stabiliteit en coherentie" in het buitenlands beleid van de Westerse landen.

Meest gelezen