Carrie Fisher krijgt postuum rol in laatste film nieuwe "Star Wars"-trilogie

Carrie Fisher zal postuum de rol van prinses Leia spelen in "Star Wars: episode IX", de laatste film van de nieuwe "Star Wars"-trilogie die in 2019 moet uitkomen. Dat laat haar broer Todd Fisher weten in de Amerikaanse media. "Haar aanwezigheid zal nog krachtiger zijn dan tevoren."

In december komt "Episode VIII: the last jedi" in de zalen, de tweede film in de nieuwe "Star Wars"-trilogie die in 2015 op gang werd getrapt door "The force awakens". Volgend jaar volgt een film over het geliefde personage Han Solo die buiten de trilogie valt. Pas eind 2019 moet de voorlopig naamloze "Episode IX" de sequel-trilogie afsluiten. In die laatste film zou de eind vorig jaar overleden Carrie Fisher postuum opnieuw de rol van prinses Leia op zich nemen. Althans dat laat haar broer Todd Fisher weten aan Amerikaanse media.

Opmerkelijk, want de opnames voor die film zijn nog niet begonnen. Bovendien hebben zowel Disney en Lucasfilm al laten weten dat ze niet van plan zijn om een computergegenereerde Fisher in te zetten. In de "Star Wars"-film "Rogue one", die zich tussen de oorspronkelijke trilogie en de nieuwste trilogie afspeelt, was er wel een CGI-versie van een jongere Fisher te zien. Die film was overigens al ingeblikt voor de actrice was overleden.

Naar verluidt zou in "Episode IX" gebruikt gemaakt worden van opnames van de actrice die bij vorige films op de vloer van de montagecel zijn beland. De rol van zijn zus in de nieuwe film noemt Todd overigens vanzelfsprekend. "Ik denk dat haar aanwezigheid nog krachtiger zal zijn dan tevoren", zegt hij. "Het is een beetje zoals bij Obi Wan Kenobi, toen die werd neergestoken door Darth Vader met zijn lichtzwaard, is hij ook krachtiger geworden."

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet

Prequel-trilogie:

 • Episode I: The phantom menace (1999)
 • Episode II: Attack of the clones (2002)
 • Episode III: Revenge of the sith (2005)


Oorspronkelijke trilogie:

 • Episode IV: A new hope (1977)
 • Episode V: The empire strikes back (1980)
 • Episode VI: Return of the jedi (1983)


Sequel-trilogie:

 • Episode VII: The force awakens (2015)
 • Episode: VIII: The last jedi (2017)
 • Episode IX: voorlopig titelloos (2019)


Anthology-reeks: Spin-offs van de trilogieën:

 • Rogue One (2016): speelt zich af tussen Episode III en Episode IV.
 • Voorlopig titelloze spinoff over Han Solo (2018)

Meest gelezen