Congolezen betogen in Brussel tegen geweld in hun land

In Brussel hebben enkele honderden Congolezen betoogd tegen het geweld in hun land. De betogers komen uit de Congolese diaspora in verschillende Europese landen. Ze willen dat de EU zich meer inspant voor vrede in Congo.

In de priovincie Kasaï, in het centrum van Congo, zijn de voorbije maanden naar schatting honderden doden gevallen. Niet alleen lokale milities, maar ook het Congolese leger maakt zich schuldig aan mensenrechtenschendingen.

"We willen ons standpunt duidelijk maken aan de Europese Unie", zegt organisatrice Candide Okeke. "Men belooft ons nu al 20 jaar vrede en er is nog altijd geen vrede. Dit moet ophouden."

Politieke instabiliteit in Kinshasa

Er is niet alleen het geweld in Kasaï en het oosten van het land, ook de politieke instabiliteit in de hoofdstad Kinshasa blijft maar duren. Gisteren heeft president Joseph Kabila oppositiefiguur Bruno Tshibala benoemd tot nieuwe premier. Tshibala komt uit de rangen van de oppositie en moet een overgangsregering gaan leiden.

Waarnemers denken dat Kabila de oppositie uit elkaar proberen door Tshibala te benoemen. Tshibala is een voormalig lid van de UDPS, de partij van de overleden Etienne Tshisekedi. Hij is uit de partij gezet omdat hij zich had verzet tegen de aanduiding van Félix Tshisekedi als opvolger van zijn vader. De UDPS heeft de benoeming van Tshibala overigens verworpen, maar blijft nu wel aan de politieke zijlijn staan.

Hoewel Kabila eigenlijk al had moeten aftreden als president, blijft hij voorlopig rustig op de presidentiële troon zitten. Het is nu aan de nieuwe overgangsregering om presidentsverkiezingen voor te bereiden, zodat er een opvolger voor Kabila kan worden gekozen. Het blijft echter helemaal niet duidelijk of die regering daarin ook zal slagen, bij gebrek aan legitimiteit bij grote delen van de oppositie.

Meest gelezen