ETA draagt laatste wapens over aan Franse politie

De Franse politie heeft een operatie opgestart naar de laatste wapenbergplaatsen van de ETA. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl bekendgemaakt. "De orde- en veiligheidsdiensten gaan nu over tot het beveiligen van de sites en van de wapens, en explosieven die er kunnen worden aangetroffen", zo deelde de minister mee. Spanje eist de definitieve ontbinding van de ETA.

De Baskische afscheidingsorganisatie ETA had eenzijdig via de Internationale Commissie voor de Controle van de Wapenstilstand in Baskenland (Comisión Internacional de Verificación - CIV) de lijst met zijn geheime wapenopslagplaatsen overgemaakt aan de Franse overheid.

De lijst bevat acht plaatsen in het zuidwesten van Frankrijk, vlak bij de Spaanse grens. ETA zegt daarmee zijn volledige wapenarsenaal over te maken aan de autoriteiten. Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft het eenzijdige initiatief toegejuicht als "een grote stap".

ETA voerde tussen 1968 en 2010 een bloedige strijd voor de onafhankelijkheid van de Baskische regio's in Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk. Daarbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven, voornamelijk in Spanje. Eind 2011 kondigde de groep het einde van zijn gewapende strijd aan. Sindsdien werden geen aanvallen meer uitgevoerd, maar de ontwapening was nog niet afgerond.

Wat het inleveren van de wapens betekent voor de toekomst van de ETA, is nog niet duidelijk. Arnaldo Otegi, de gewezen leider van Batasuna, de politieke arm van de ETA, stelt dat er een debat binnen de organisatie moet plaatsvinden. "De militanten moeten intern de discussie aangaan over hun eigen toekomst", zo zegt hij. "Ik ga zelf geen publieke oproep doen" voor een ontmanteling van de organisatie, zo klinkt het nog.

Ondanks de demarche van de ETA blijft de Spaanse regering onverzoenbaar tegenover de Baskische afscheidingsbeweging. Madrid eist de "definitieve ontbinding" van de ETA en "excuses aan de slachtoffers". "De terroristen moeten niet hopen op een gunstregeling van de regering, en nog minder op een straffeloosheid voor hun misdaden", deelt de regering-Rajoy mee.

Meest gelezen