Het huis van burgerrechtenactiviste Rosa Parks krijgt asiel in Berlijn

De Amerikaanse kunstenaar Ryan Mendoza heeft het vroegere huis van burgerrechtenicoon Rosa Parks gered van de sloop en het plank voor plank afgebroken en heropgebouwd in zijn achtertuin in Berlijn. "In de VS is geen respect meer voor de burgerrechten", zegt hij aan het Franse persagentschap AFP.

De 45-jarige kunstenaar wil met het huis in zijn achtertuin zijn herkomstland de Verenigde Staten en zijn nieuw thuisland Duitsland een spiegel voorhouden. "Door dit huis zo te verwaarlozen, toont de VS dat ze geen respect meer hebben voor burgerrechten", zegt Mendoza. "Burgerrechten zijn niet enkel van belang voor zwarten, maar ook voor blanken die zich willen onderscheiden van hun racistische voorouders. In Duitsland snappen ze dat."

De manier waarop de Duitsers volgens Mendoza eerlijk omgaan met hun duister verleden en de manier waarop het land momenteel ruim een miljoen asielzoekers heeft verwelkomd, maakt het voor hem het ideale toevluchtsoord voor het huis van Rosa Parks. "Deze stad is gegroeid uit het neerhalen van een muur (red. de muur van Berlijn). Misschien is het geen toeval dat dit huis een land ontvlucht is dat van plan is om een nieuwe muur op te trekken (red. de muur tussen de VS en Mexico)."

(lees verder onder de foto)

Het huis is nipt gered van de sloophamer. De nicht van Rosa Parks, Rhea McCauley, heeft het overgekocht voor amper 500 dollar, maar had zelf de financiële middelen niet om het te renoveren. Ze is dan ook blij dat Mendoza tussenbeide is gekomen. "Het is fantastisch dat ze dit huis hebben gered door het mee te nemen naar Berlijn", zegt McCauley aan AFP. "Niet veel mensen hebben ons geholpen, al helemaal niet in de Verenigde Staten."

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het heeft Mendoza ruim 30.000 euro gekost om het gebouw volledig in Berlijn te krijgen. "Het was een moeilijk project", zegt hij daarover. "De schoorsteen hing scheef, de achtermuur was zeer erg beschadigd en de vloeren zakten door." Het heeft hem en zijn team 18 dagen gekost om het huis steen voor steen af te breken en in te pakken om het daarna te verschepen naar Duitsland.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het staat intussen volledig heropgebouwd in zijn achtertuin in Berlijn, maar het gebouw is nog steeds niet gerenoveerd. "Ik heb bewust de schade en de verwaarlozing behouden", legt de artiest uit. "Ik hou van dit huis, maar dit is mijn huis niet. Ik hou het huis "gegijzeld" tot het in Detroit met alle waardigheid kan worden gerenoveerd, maar daar is mijn thuisland voorlopig nog niet klaar voor."

Rosa Parks (1913-2005)

Rosa Parks groeide uit tot een icoon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging door in 1955 als zwarte vrouw te weigeren haar zitplaats af te staan aan een blanke man op een bus in de staat Alabama. De politie werd erbij gehaald en Parks kreeg een boete die ze weigerde te betalen. Ze werd daarop gearresteerd.

Martin Luther King mengde zich in de zaak en organiseerde een boycot: zwarten weigerden massaal het openbaar vervoer te nemen. Het openbaar vervoer verloor zoveel passagiers dat de busmaatschappij bijna failliet ging en de segregatieregels op de bus werden geschrapt. De boycot was de eerste grote overwinning van de burgerrechtenbeweging en maakte van King en Parks nationale bekendheden.

Parks kreeg echter doodsbedreigingen en zag zich genoodzaakt om Alabama te verlaten, en verhuisde naar Detroit, toen nog een boomende industriestad. Ze belandde in het huis van haar broer op 2672 South Deacon Street dat nu in Berlijn staat. Ze woonde er -samen met 16 anderen- van 1957 tot 1959. Parks is de rest van haar leven in Detroit blijven wonen. Ze is er in 2005 overleden.

Meest gelezen