Internationale coalitie schort voorlopig alle missies boven Syrië op

De internationale coalitie tegen IS voert tot nader order geen missies meer uit boven Syrië. Ook de Belgische F-16's blijven dus voorlopig weg uit Syrië. "De internationale coalitie bekijkt dag per dag hoe de situatie evolueert", meldt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan VRT Nieuws.

Naar aanleiding van de bombardementen van de Amerikanen op een Syrische luchtmachtbasis vliegen de toestellen van de coalitie voorlopig niet boven Syrië. Dat heeft grotendeels te maken met de Russische intrekking van een overeenkomst met de coalitie om elkaar in Syrië op de hoogte te houden van waar hun toestellen actief zijn. Die overeenkomst was vooral opgezet voor de veiligheid.

Volgens minister Vandeput moet worden bekeken of het mechanisme dat was opgezet met de Russen nog werkt of niet. Tot dat is uitgeklaard blijven de coalitietoestellen, ook de Belgische, weg uit Syrië. "De internationale coalitie bekijkt dag per dag hoe de veiligheid boven Syrië evolueert", zegt de minister van Defensie aan VRT Nieuws. "Op het ogenblik dat de coalitie zegt dat het veilig genoeg is en ons vraagt om opnieuw missies uit te voeren, zullen we dat ook doen."

De toestellen blijven voor alle duidelijkheid niet aan de grond. Missies boven Irak blijven gewoon doorgaan. Operaties boven Syrië zijn goed voor zo'n kwart van alle missies van de Belgische F-16's, maar voorlopig passen onze gevechtsvliegtuigen -net als andere coalitiepartners- daar dus voor.

Ons land neemt met een onderbreking al sinds oktober 2014 deel aan missies van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS in Syrië en Irak. De Belgische F-16's zijn gestationeerd in de luchtmachtbasis al-Azraq in het oosten van Jordanië.

Meest gelezen