Kroonprinses Victoria: "Triestheid en leegte, maar ook sterkte"

De Zweedse kroonprinses Victoria (39) en haar man prins Daniel (43) hebben vanmorgen rode rozen neergelegd op de plaats waar gisteren een vrachtwagen op voetgangers was ingereden. Premier Stefan Löfven kondigde aan dat er maandag een minuut stilte zal worden gehouden.

Een geëmotioneerde kroonprinses Victoria legde namens de koninklijke familie bloemen neer op de plaats waar een vrachtwagen gisteren inreed op voetgangers en een winkelcentrum. Victoria trad op in de plaats van haar vader, koning Carl Gustav, die momenteel op bezoek is in Brazilië.

"Ik voel grote triestheid en leegte", zo verklaarde de troonopvolgster volgens de krant Aftonbladet. "Maar ik voel ook sterkte, omdat onze samenleving met een enorme kracht laat zien dat we ons hiertegen verzetten." Toen een van de journalisten vroeg hoe het land er weer bovenop moest komen, antwoordde Victoria: "Samen".

Bij de aanslag in Stockholm kwamen gisteren vier mensen om het leven. Er vielen ook vijftien gewonden, van wie er negen ernstig aan toe zijn. De politie heeft een man opgepakt die "waarschijnlijk" aan het stuur van de vrachtwagen zat.

Maandag 1 minuut stilte en een herdenkingsplechtigheid

Ook de Zweedse premier Stefan Löfven heeft vanmiddag rode rozen neergelegd bij de plaats van de aanslag. "Vandaag is een dag van rouw", zei hij. Hij beklemtoonde dat zijn landgenoten hun woede nu in constructieve daden moeten omzetten. "We zijn een open, democratische samenleving. En we moeten dat ook blijven."

"Terroristen hebben als doel angst en haat te verspreiden in de samenleving, ons van elkaar te vervreemden, maar de Zweedse bevolking heeft zich op haar best getoond, door letterlijk hun huizen voor elkaar open te stellen gisteravond. Dat toont ook de kracht van ons land. Niemand mag ons die kracht afnemen. Vandaag is heel Zweden in rouw, maar we gaan hier samen door."

Nadien maakte de premier er een punt van om door de straten van de hoofdstad te wandelen, ook door Drottninggatan, de straat waar de aanslag gepleegd werd. Hij praatte er met mensen die buiten aan een cafeetje een koffie dronken.

Zweden zal maandag om 12 uur één minuut stilte houden om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. Er komt maandag ook een herdenkingsplechtigheid, liet Löfven nog weten.

Meest gelezen