Madleen Kane: "Ik was een fotomodel dat meer wilde"

Ze was blond en knap, ze kon zingen en ze had een dansopleiding, zij het een klassieke, genoten. Het was de ideale mix die er 35 geleden voor zorgde dat Madleen Kane opgemerkt werd door muziekproducer Giorgio Moroder, die voor haar de discoklassieker "You can" neerpende. Het Zweedse fotomodel werd zo meer dan een voetnoot in de muziekgeschiedenis. Ook nu nog is "You can", dat in de VS de hoogste positie in Billboards "Dance Clubs"-hitparade wist te veroveren, een welgekomen uitnodiging om de dansvloer te betreden.

Eind juni vorig jaar trad Kane uitzonderlijk op in discotheek "Cafe Iguana Pines" in Pembroke Pines, Florida. Met DJ Alex Gutierrez blikte ze op "Open House Radio" toen terug op haar carrière: "Ik ben begonnen als fotomodel. Dat was de manier toen om weg te geraken uit Zweden en de wereld te verkennen. Zo kwam ik terecht in onder meer New York en Parijs, waar ik dan mijn eerste plaat opnam."

"Muziek zat wel in mijn genen, want mijn vader was toneelacteur en operazanger. Ook al was het in die tijd de gewoonte om modellen te gebruiken om een lied te promoten, terwijl iemand anders het nummer had ingezongen, zong ik wel degelijk zelf. Ik zou het niet anders gewild hebben."

"Ook al ben ik begonnen als fotomodel, in mijn achterhoofd zat altijd het idee dat ik een zangeres wilde worden. Daar zat mijn passie."

"Discomuziek was op mijn lijf geschreven, omdat ik zo graag danste. Al was discodansen natuurlijk iets anders dan het dansen tijdens de balletlessen die ik 10 jaar lang gevolgd had. Maar de uptembo-beat van de disco, ik was er zot van. Bovendien gingen mijn nummers over iets. Het was niet alleen maar boem-boem-boem. Zoals de meeste muziek toen was. Nee, de muziek die ik maakte lag me na bij mijn hart." (Boek "First ladies of disco" van James Arena , 2013)

"Toen ik hoorde dat Giorgio Moroder "You can" voor mij geschreven had, kon ik mijn geluk niet op. Hij had toen al heel wat mooie dingen gedaan, bijvoorbeeld met Donna Summer. "You can" was zo mooi. Het lied begint traag, maar bouwde op naar zo’n krachtige melodie.”

In de tweede helft van de jaren 80 besloot Kane er de brui aan te geven: "Ik wilde een gezin en het was nu of nooit. Muziek werd zo een van de hoofdstukken in mijn leven. Daarna volgden andere hoofdstukken." Kane kreeg 3 kinderen, 1 zoon en 2 dochters.

"You can" vond in april 1982 ook zijn weg naar onze hitparade. Kane, intussen 59: "Mijn liedjes verwijzen naar een bepaalde periode in de muziekgeschiedenis. Door die liedjes kunnen mensen die periode opnieuw herbeleven in hun herinneringen."

Meest gelezen