Opnieuw straaljagers vertrokken vanop gebombardeerde luchtmachtbasis in Syrië

Er zijn alweer straaljagers vertrokken vanop de Syrische luchtmachtbasis van Shayrat, die gisteren nog werd gebombardeerd door de VS. Ze hebben een bombardement uitgevoerd op de stad Homs. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Dat er opnieuw straaljagers kunnen opstijgen vanop een luchtmachtbasis die het doelwit was van 59 Tomahawk-raketten, roept bij sommigen wellicht vragen op.

"Als je kijkt naar de beelden die het Pentagon heeft vrijgegeven en naar de beelden die gisteren zijn genomen door de Syrische televisie, dan zie je aanzienlijke schade bij een aantal vliegtuigen", legt oorlogsjournalist Jens Franssen uit.

"Maar je ziet op die beelden ook een aantal vliegtuigen die in hangars staan en die vrijwel ongeschonden zijn. Je ziet ook de schade aan een aantal landingsbanen maar je ziet dat die relatief beperkt is. Ik kan me voorstellen dat je met enige moeite er wel in kan slagen om een of twee van die vliegtuigen in de lucht te krijgen. Je moet weten: je hebt daar ook geen uitgebreide radarinstallatie nodig, want het is vrij mooi weer op dit ogenblik."

Propaganda-doeleinden

En dat er opnieuw straaljagers zijn opgestegen, dat kan wel eens uit tactische overwegingen zijn. "Als je nu voor propagandadoeleinden echt zou willen, dan krijg je wel een van die oude gevechtsvliegtuigen de lucht in en dan kan je die eventueel zelfs opnieuw laten landen. Dat is natuurlijk het beeld dat je wil geven als Syrische overheid: kijk, wij zijn getroffen maar toch niet zo heel zwaar en we kunnen heel snel de rug rechten."

"Zal het een volledig operationele luchtmachtbasis zijn zoals het vorige week was? Absoluut niet. Maar het is vooral het signaal dat de Syrische overheid wil geven: wij kunnen opnieuw rechtstaan, wij kunnen doordoen."

VS deinst niet terug voor verdere actie

Gisteren is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeengekomen om het nog eens over de aanval van de VS te hebben. De Amerikaanse VN-ambassadeur Haley heeft de aanval verdedigd als antwoord op de gifgasaanval eerder deze week. Ze zei ook dat de VS bereid is om nog verdere actie te ondernemen in Syrië, al hoopt het land dat het niet nodig zal zijn. "De VS zal niet zomaar toekijken als er nog chemische wapens worden ingezet."

Rusland en VS niet eens over schade

Russische en Amerikaanse bronnen spreken elkaar intussen tegen over de schade die de Amerikaanse aanval gisteren heeft toegebracht aan de Syrische luchtmachtbasis van Shayrat. Volgens de Russen hebben nog niet de helft van de 59 Tomahawk-raketten doel getroffen en is er weinig schade. De Amerikanen zeggen dat op één na alle raketten de luchtmachtbasis hebben geraakt en dat er grote schade is aan de landingsbanen, de controletoren en vliegtuigen.

Meest gelezen