Standbeeld voor slachtoffers seksueel misbruik onthuld in basiliek van Koekelberg

Naar aanleiding van de Nationale Erkenningsdag voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk heeft in de basiliek van Koekelberg een plechtigheid plaatsgevonden. In aanwezigheid van aartsbisschop Jozef De Kesel is een standbeeld onthuld ter ere van de slachtoffers.

Meer dan 150 mensen namen deel aan de plechtigheid in Koekelberg. Tijdens de viering werd het kunstwerk "Esse est Percipi" (Zijn is waargenomen worden) onthuld, een beeld van een meisjesjurk dat de breekbaarheid van de kindertijd moet symboliseren. Het standbeeld werd aangeboden door de slachtoffers en hun naasten.

Linda Opdebeeck, voorzitter van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, en een vertegenwoordiger van de slachtoffers getuigden. Ze spraken hun waardering uit voor de wijze waarop de Kerk, na een traumatiserend begin, langzamerhand de ernst van de feiten heeft erkend, wat een verzoening mogelijk maakte.

Guy Harpigny, de bisschop van Doornik, bedankte de slachtoffers dat ze bleven aandringen om gehoord te worden. Dat heeft de Kerk volgens hem geholpen om de fase van zelfontkenning te overstijgen. "Het verhaal van hun lijden getuigt van de pijn om gekwetst te worden door iemand die zijn engagement tegenover God en de Kerk verraadt."

Kardinaal De Kesel blikte terug op het werk dat is gebeurd in de parlementaire commissie. "We hebben de pijn die hen is aangedaan kunnen erkennen. We hebben om vergiffenis kunnen vragen. We hebben schadevergoeding geschonken, een onontbeerlijk teken van onze erkenning, die anders niets meer dan vergeefse woorden zou zijn." De Kerk betaalde vorig jaar 218.000 euro aan schadevergoedingen aan slachtoffers van misbruik waarbij de feiten verjaard waren.

De erkenningsdag is een initiatief van slachtoffers van seksueel misbruik, de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk en in samenwerking met kardinaal De Kesel, de bisschoppen en de religieuze oversten. Deze namiddag hebben slachtoffers en hun partners, hulpverleners en vertegenwoordigers van de Kerk in kleinere groepen met elkaar van gedachten gewisseld.

Meest gelezen