Stormschade aan onze stranden bijna weggewerkt

De schade die storm Dieter in januari aanrichtte op onze stranden is al voor een aanzienlijk deel hersteld. Onze stranden werden de voorbije weken al versterkt met ongeveer 1 miljoen kubieke meter zand. De bezoekers van de kust ondervinden tijdens deze paasvakantie geen grote hinder meer. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts (N-VA).
Archieffoto

Op 14 januari passeerde storm Dieter langs onze kust. De opeenvolging van hoge waterstanden leidde tot veel schade aan onze stranden. Er ontstonden kliffen tot 2 meter en zelfs kliffen tot 4 meter hoog op plaatsen waar de zee de natuurlijke duinvoet bereikt.

“De precieze schade werd snel in kaart gebracht en onze diensten zijn meteen begonnen aan de voorbereiding van de herstellingswerken", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts (N-VA). "Op 21 februari zijn we begonnen aan de grootscheepse werken zelf. We investeren in totaal 20 miljoen euro om de stranden te suppleren met 1,5 miljoen kubieke meter zand”.

Werken vergevorderd

De werken zijn ondertussen vergevorderd. Er is al bijna 1 miljoen kubieke meter zand gesuppleerd. De werken in Middelkerke (Westende), Bredene (centrum) en Knokke-Heist (centrum + Lekkerbek) zijn al volledig voltooid. De werken in De Panne zullen voltooid zijn vóór 15 april (dus voor het paasweekend). De werken in De Haan (Vosseslag én Wenduine) zullen ten laatste 1 week later afgerond zijn.

Paasvakantie

Tijdens deze paasvakantie ondervinden bezoekers amper hinder. De werken worden immers uitgevoerd vanop zee. Er is geen enkele hinder op de zeedijken en de inname van het strand wordt tot een minimum beperkt. Alleen in De Panne is een grotere zone ingenomen.

Om de hinder voor bezoekers van de kust nog verder te beperken, zijn bepaalde werken voor ná de paasvakantie gepland. Zo zijn de doorvoer met dumpers van Knokke-Heist (centrum) naar Duinbergen bewust voorzien voor na de vakantie. Voor de start van het zomerseizoen zal er nergens meer iets te zien zijn van de werken.

Meest gelezen