Tientallen wapens en honderden kilo's explosieven van ETA gevonden

De Franse politie heeft tientallen wapens en honderden kilo's explosieven gevonden nadat ze eerder vandaag een lijst met de geheime wapenopslagplaatsen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA had gekregen. Dat meldt het Franse gerecht. In de Franse stad Bayonne is "ontwapeningsdag" gevierd.

Duizenden Basken hebben in de Frans-Baskische stad Bayonne, in het  uiterste zuidwesten van Frankrijk, de ontwapening van de ETA gevierd. "We zijn allemaal vredeskunstenaars" luidde het.

Vanmorgen had de ETA een lijst bezorgd aan de procureur van Bayonne. Daarop stonden acht verborgen wapenarsenalen in het Frans-Spaanse grensgebied vermeld. De speurders hebben er tientallen vuurwapens, duizenden kogels, honderden kilo's springstof, ontstekingsmechanismen en ander wapentuig aangetroffen. 

Na de ontdekking van de ETA-wapens heeft het Franse gerecht wel een onderzoek ingesteld. Dat moet uitwijzen of de aangetroffen wapens in het verleden door de ETA ook zijn gebruikt.

Meest gelezen