VS: "Rusland stelt teleur, maar dat verbaast niet"

De Russische reactie op de Amerikaanse aanval op een luchtmachtbasis in Syrië wijst op hun blijvende steun voor een regime dat gruwelijke aanvallen op zijn eigen volk uitvoert, zegt VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. "Teleurstellend, maar eerlijk gezegd verbaast het me niet." De communicatielijnen blijven wel open: zijn geplande ontmoeting dinsdag met president Poetin en minister Lavrov in Moskou zal gewoon plaatsvinden.

Na het Amerikaanse bombardement op een luchtmachtbasis van Shayrat in Syrië kwamen de verhoudingen tussen de VS en Rusland op gespannen voet te staan. Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime, beschuldigde de VS ervan om met hun unilaterale aanval "terroristen aan te moedigen".

In de spoedzitting van de VN-veiligheidsraad gisteren noemde de Russische ambassadeur Vladimir Safronkov het bombardement "een poging om de aandacht af te leiden van vele burgerslachtoffers door Amerikaanse bombardementen in de rest van Syrië en in Irak". Nog volgens hem saboteert de VS de vooruitgang die is geboekt in de vredesonderhandelingen over Syrië.

"Die reacties stellen mij teleur, maar helaas, eerlijk gezegd verrassen ze mij helemaal niet", aldus Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. "Het wijst op hun voortdurende steun voor het regime van Assad, en meer bepaald, hun voortdurende steun aan een regime dat dat soort gruwelijke aanvallen op zijn eigen volk uitvoert."

"Trump kan zeggen: 'ik zit niet in de zak van de Russen'"

Hoeven we te vrezen voor een escalatie in de verhouding tussen de VS en Rusland? "De communicatiekanalen blijven voorlopig open, dat is een positief signaal", zegt VRT-journalist Björn Soenens vanuit Florida. "Dinsdag staat een bezoek van Tillerson aan Moskou op de agenda, waar hij president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zal ontmoeten. Die afspraken stonden al langer vast en zijn niet afgezegd, ondanks de hevige kritiek."

En toch. "Wat we wél in de gaten moeten houden: de Verenigde Staten gaan een onderzoek openen naar de eventuele betrokkenheid van de Russen bij de chemische aanval op Syrische burgers eerder deze week, wat de aanleiding was voor het Amerikaanse bombardement. Dat kan wél een stevige domper zetten op de onderlinge relaties."

Al kan dat onderzoek ook president Donald Trump helpen, zegt Soenens. "Hij ligt al heel lang onder vuur vanwege zijn verstandhouding met Rusland, vanwege zijn (te) nauwe banden met president Poetin. Als hij er nu tegen ingaat, kan hij voor eens en voor altijd zeggen: "Ik zit niet in de zak van de Russen. Ik doe mijn eigen ding"."

En wat met China?

Niet alleen voor de verhouding met Rusland, maar ook voor die met China lijken er veranderingen op til. "President Xi Jinping, op bezoek bij Trump in Florida, zat er bijna letterlijk naast toen de aanval op de luchtmachtbasis uitgevoerd werd. Dit was ook een signaal aan de Chinese president: "Met ons valt niet te sollen, als het nodig is, grijpen we in in de wereld". Een belangrijk boodschap met het oog op Noord-Korea."

Tillerson liet in verband daarmee vanmorgen gespierde taal horen. Als het nodig is, zijn de Verenigde Staten bereid om alleen op te treden tegen Noord-Korea. "Als China zich niet op ons kan afstemmen, zijn we klaar om alleen op te treden."

Meest gelezen