Wist u dat u als zelfstandige tijdelijk mantelzorger kan zijn?

Zelfstandigen die tijdelijk de zorg voor een familielid op zich nemen, kunnen sinds oktober 2015 het statuut van mantelzorger aanvragen. Volgens CD&V echter is die mogelijkheid nog onvoldoende bekend.

In anderhalf jaar tijd hebben nog maar 56 zelfstandigen hun professionele activiteit stopgezet of teruggeschroefd en het statuut van mantelzorger aangevraagd. Kamerlid Leen Dierick (CD&V) heeft de cijfers opgevraagd bij minister van Middenstand Willy Borsus (MR).

Nochtans kan het een oplossing zijn voor mensen die een tijdje willen zorgen voor een ziek familielid of een gehandicapt kind, zegt Dierick. "Als ze dit doen, kunnen ze een financiële uitkering van maximum 1.200 euro per maand krijgen en een vrijstelling van betaling van sociale bijdragen. Ze behouden ook alle sociale rechten, met inbegrip van pensioenrechten." 

Een zelfstandige kan in de loop van zijn carrière maximaal twaalf maanden gebruik maken van het statuut van mantelzorger.

"Mensen die zorgtaken op zich nemen, verdienen echt wel ondersteuning", aldus Leen Dierick. "Vandaar dat ik ervoor pleit dat de federale regering meer bekendheid geeft aan dit statuut."

Meest gelezen