Zeldzame Kuifje-plaat geveild voor 753.000 euro in Parijs

In de Franse hoofdstad Parijs is een zeldzame Kuifjetekening onder de hamer gegaan voor 753.000 euro. Dat meldt het veilinghuis Artcurial. De prijs is ietwat een verrassing, want de waarde was op "amper" 600.000 tot 700.000 euro geschat.

Het gaat om een buitentekstplaat in Oost-Indische inkt uit het zwart-witalbum "Kuifje in Amerika" uit 1937 en om de ingekleurde versie op kalkeerpapier ervan. Op de geveilde plaat is Kuifje te zien terwijl hij met een revolver in de hand en rechtstaand op de opstaptrede van een taxi aan een hoge snelheid door de straten van Chicago raast. Het gevoel voor perspectief en de weergave van de snelheid tonen volgens het veilinghuis het talent van Hergé aan.

(lees verder onder de tekening)

Een buitentekstplaat is een paginagrote tekening met daarop een actiescène zonder tekstballonnen. In het desbetreffende album zaten alles samen vier buitentekstplaten. Dergelijke buitentekstplaten komen wel vaker voor in oudere stripverhalen. Om technische redenen moest een stripverhaal altijd een hoeveelheid pagina's hebben dat deelbaar was door vier. Indien een album te kort was, werden soms dergelijke pagina's toegevoegd.

Voor alle duidelijkheid is dat niet de reden waarom er zo'n platen in dit Kuifje-album zaten. De versie uit 1937 van "Kuifje in Amerika" bevatte 4 dergelijke platen.

Meest gelezen