Zweedse politie bevestigt: "Verdachte is 39-jarige Oezbeek"

De Zweedse politie is er steeds meer van overtuigd dat ze de vermoedelijke dader van de aanslag in Stockholm gisteren opgepakt heeft. "Er is niets dat erop wijst dat we de verkeerde hebben", aldus Dan Eliasson, het hoofd van de politie. De speurders bevestigen ook dat het gaat om een 39-jarige Oezbeekse man. De inlichtingendiensten hadden eerder al informatie over hem gekregen, maar die hield geen verband met extremisme.

Gisterenmiddag reed een man met een gestolen vrachtwagen in op voetgangers aan het winkelcentrum Ahlens in Drottninggatan, een drukke straat in de winkelwandelzone van Stockholm. Vier mensen zijn overleden, vijftien mensen raakten gewond. Kort na de feiten al sprak de Zweedse premier Stefan Lofven al over een terreurdaad.

De politie verspreidde gisteren een korrelige foto van een bewakingscamera waarop een persoon met een donkere kaptrui te zien was. In de loop van de vooravond werd "een man die op hem leek" opgepakt in Marsta, 40 kilometer ten noorden van Stockholm.

Vanmorgen stelde politiewoordvoerder Lars Byström al dat de man de vermoedelijke dader is, hij zou de vrachtwagen hebben bestuurd. De man is officieel in verdenking gesteld van een "terroristisch misdrijf" en "moord." Tegen hem geldt de zwaarst mogelijke verdenking in het Zweedse strafrecht.

"Niet uitsluiten dat nog andere mensen bij de aanslag betrokken zijn"

Vanmiddag bevestigden de Zweedse autoriteiten dat de opgepakte man een 39-jarige Oezbeek is. De man praat voorlopig niet, "maar we zijn er vrij zeker van dat we de vermoedelijke dader hebben. Niets wijst erop dat we de verkeerde hebben, integendeel. Naarmate het onderzoek vordert, wordt de verdenking nog sterker", aldus Dan Eliasson, het hoofd van de Zweedse politie. "We weten niet of er nog andere mensen bij de aanslag betrokken zijn, maar we willen het ook niet uitsluiten."

Volgens de veiligheids- en inlichtingendiensten in Zweden is de man niet opgedoken in recente terreuronderzoeken. "Eerder hebben we wel informatie ontvangen over de verdachte, maar die ging niet over banden met extremisten", zegt Anders Thornberg, hoofd van de Zweedse veiligheidsdienst. Zweden werkt samen met andere landen, maar hij wilde daar verder niet over uitweiden.

Eerder vandaag berichtten Zweedse media dat in de vrachtwagen explosieven gevonden zouden zijn. "We hebben in de vrachtwagen een voorwerp gevonden dat een bom of een ontvlambare stof zou kunnen zijn. Dat zijn we nog aan het onderzoeken", toonde politiehoofd Eliasson zich nog voorzichtig.

"Zweden zijn heel erg geschrokken"

De vrachtwagen waarmee de aanslag gepleegd werd, is intussen weggehaald, maar veel wegversperringen blijven gehandhaafd of worden nog uitgebreid. Het sporenonderzoek is nog in volle gang.

VRT-journalist Dieter Ceustermans is in Stockholm en kon vanmorgen tot dicht in de buurt van het getroffen winkelcentrum geraken. "Ze zijn daar nog volop bezig met het ruimen van puin", vertelde hij in "Bonus" op Radio 1. "Agenten vertellen mij dat het hier nog zeker tot de middag, maar allicht nog de hele dag, afgesloten zal blijven."

De Zweedse hoofdstad ging gisteren in lockdown. Amper mensen op straat, geen openbaar vervoer. Ceustermans merkt dat het openbare leven stilaan wel herneemt. "Ik ben naar hier gewandeld over een van de grote marktpleinen, en de markt was zich gewoon aan het opstellen. Al moet ik zeggen dat hier voorlopig nog maar weinig volk op straat te zien is. Ik heb enkele mensen gesproken, en je merkt dat ze heel erg geschrokken zijn."

Meest gelezen