5 jaar na legendarische vreugde in het veld, superfan Tjörven wuift Tom Boonen uit

1 april 2012 was de dag waarop de 11-jarige Tjörven Cleenewerck het hele land ontroerde met zijn vreugde-uitbarsting op een veld, nadat zijn grote held Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen had gewonnen. Straks rijdt Boonen zijn allerlaatste wedstrijd in het peloton. En de intussen 16-jarige Tjörven zal die slotkoers vanop de eerste rij meemaken.

Wie herinnert zich bovenstaande beelden niet? Tom Boonen had net zijn derde Ronde Van Vlaanderen gewonnen en de 11-jarige Tjörven uit Harelbeke vierde die ritzege op een wel heel uitbundige manier. Het leverde hem de status op van "superfan van Tom Boonen" en door de enorme aandacht die deze beelden kregen, kon hij enkele dagen later zijn wielerheld in levende lijve ontmoeten.

Door de jaren heen is Tjörven een hevige fan gebleven. En zoals het een echte fan betaamt, gaat hij ook naar de slotkoers van Tom Boonen. Samen met een vriend en diens vader zal hij Boonen aanmoedigen aan het bos van Wallers, de beroemdste passage uit Parijs-Roubaix. 
(lees verder onder de foto)
 

"Ik leef echt toe naar zijn afscheid"

"Het is mooi geweest denk ik", zegt de 16-jarige Tjörven aan onze redactie. De afgelopen weken leefde hij toe naar het afscheid van Boonen. "Ik ben naar enkele ritten gaan kijken en ook zondag ga ik met een vriend en diens pa naar het bos van Wallers", aldus de superfan.

Gevraagd naar zijn favoriete Boonenmoment moet hij niet lang nadenken. "Ja, dat is en blijft zijn overwinning in de Ronde in 2012. Eigenlijk was het dat hele jaar, omdat hij nagenoeg alles won."  

Het was ook in dat jaar dat de tiener plots een nationale bekendheid werd. "Nu is het natuurlijk veel minder, maar destijds werd ik heel vaak aangesproken over de beelden van mijn vreugde in het veld", lacht Tjörven.

"Ik denk dat hij zondag wint"

"Tom Boonen". Dat is het antwoord van de tiener op onze vraag wie er zondag Parijs-Roubaix gaat winnen. "Zonder twijfel, dat gaat zeker gebeuren."

"Zijn afscheid zal wel raar zijn voor mij in het begin, maar het leven gaat door en het draait niet alleen rond hem. Er zijn nog andere wielrenners ook." Niki Terpstra is zo een andere renner waar de jongen sympathie voor heeft. "Het is niet hetzelfde type als Boonen, maar ik zie hem graag bezig", zegt hij.

Meest gelezen