Amerikaans vliegdekschip met vloot op weg naar Koreaans schiereiland

Een Amerikaans vliegdekschip en zijn vloot zijn op weg naar het westen van de Stille Oceaan. De bedoeling is om fysiek aanwezig te zijn in de buurt van Noord-Korea, dat met zijn rakettesten en nucleaire programma de situatie in de regio op de spits blijft drijven.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
archieffoto

"Het Amerikaanse commando in de Stille Oceaan heeft de marineluchtvaarttroepen rond het vliegdekschip USS Carl Vinson opgedragen beschikbaar en aanwezig te zijn in het westen van de Stille Oceaan, uit voorzorg", verklaarde commandant Dave Benham.

Hij voegde eraan toe dat Noord-Korea de grootste bedreiging blijft in de regio, met zijn "roekeloze, onverantwoorde en destabiliserende raketprogramma" en de verderzetting van zijn onderzoek ter ontwikkeling van nucleaire wapens.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met de Zuid-Koreaanse waarnemende president Hwang Kyo-Ahn getelefoneerd. Volgens het Witte Huis spraken ze af om in nauw contact met elkaar te blijven over Noord-Korea en andere kwesties.

De Verenigde Staten hebben veel marineschepen in het gebied van de Stille Oceaan. De vloot zette zaterdag in Singapore koers naar het westen van de Stille Oceaan, met het vliegdekschip Carl Vinson, twee raketvernietigingsschepen en een rakettenkruisers.

Spanningen tussen VS en Noord-Korea bouwen op

Noord-Korea heeft al verschillende keren rakettesten uitgevoerd. Gevreesd wordt dat het regime in Pyongyang een raket wil ontwikkelen die sterk genoeg is om de Verenigde Staten te bereiken. Woensdag vuurde het nog een middellange-afstandsraket af vanuit de haven van Sinpo, in het oosten van het land, richting Japanse Zee.

Niet toevallig aan de vooravond van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de Verenigde Staten. Het was de eerste ontmoeting tussen Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump. De VS wil de druk op China, een traditionele bondgenoot van Pyongyang, opvoeren om de spanningen met Noord-Korea te helpen verminderen. Maar China voelt er voorlopig niet al te veel voor om zijn buurland te isoleren.

De Verenigde Staten hebben al verschillende keren aangegeven dat ze als het nodig is alleen zullen optreden tegen Noord-Korea. Pas nog is gedebatteerd over een wetsvoorstel dat het regime omschrijft als een vorm van staatsgesponsorde terreur.

Noord-Korea van zijn kant waarschuwde dat het zal terugslaan als de internationale gemeenschap de sancties tegen het land zal opdrijven en dat de VS de situatie "naar de rand van oorlog drijft."

Meest gelezen