Belgische vrouw omgekomen bij aanslag in Stockholm

Bij de aanslag in Stockholm vrijdag is een Belgische vrouw om het leven gekomen. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op Twitter. De Zweedse autoriteiten hebben haar vanmorgen pas formeel kunnen identificeren. Het gaat om een 31-jarige vrouw uit Halle. De vier dodelijke slachtoffers zijn nu allemaal geïdentificeerd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"We hebben helaas een landgenote verloren bij de aanslag in Stockholm. Onze gedachten zijn bij haar familie en vrienden", schrijft minister Reynders op zijn Twitter-account. Uit respect voor het slachtoffer en haar familie geeft Buitenlandse Zaken geen informatie vrij over haar identiteit.

"We hadden via de familie van de vrouw al de indicatie dat ze vermist was. Het duurde 48 uur voor de Zweedse autoriteiten haar formeel konden identificeren. We hebben de bevestiging vanmorgen ontvangen", zegt minister Reynders aan het persagentschap Belga. Buitenlandse Zaken maakt geen melding van Belgische gewonden.

Burgemeester Halle: "De vrouw was hoogstwaarschijnlijk op citytrip"

Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) van Halle vertelt dat de jonge vrouw in Lembeek, een deelgemeente van Halle, woont. "Ik ben vanmorgen om 10 uur hierover gebriefd door de korpschef. Er is afgesproken dat er nog geen details gegeven worden over de identiteit van de vrouw. De familie is pas morgen bereid om te praten", aldus Pieters.

"De vrouw was hoogstwaarschijnlijk op citytrip in Stockholm. Ik ken haar niet persoonlijk, maar heb haar wel al een aantal keren ontmoet. Haar ouders ken ik wel zeer goed. Het zijn heel fijne mensen, die lange tijd in Halle gewoond hebben en hier nog altijd zeer actief zijn", aldus Pieters die zwaar geschokt zegt te zijn door het nieuws. "Ik ben bij elke aanslag geschokt, maar als je op een slachtoffer een gezicht kan plakken en haar ouders persoonlijk goed kent, is het allemaal nog veel vreselijker", aldus de Halse burgemeester.

Halle gaat de volgende dagen overleggen met de familie van het slachtoffer over welke wenselijke en doenbare initiatieven de stad kan nemen om haar solidariteit te betuigen. "De vrouw is van Lembeek. Naar aanleiding van het paasfeest worden nu zondag in Lembeek weer van alle festiviteiten georganiseerd in het kader van de jaarlijkse Sint-Veroonmars. Het is ondenkbaar dat we dan niet zouden stilstaan bij dit gebeuren. Concrete initiatieven zijn er echter nog niet", aldus Pieters.

"Alle dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd"

Bij de aanslag in Stockholm vrijdagmiddag vielen vier doden en vijftien gewonden toen een vrachtwagen aan hoge snelheid inreed op voetgangers en een winkelcentrum. Alle dodelijke slachtoffers zijn nu geïdentificeerd, meldt de Zweedse politie vanmiddag. Naast de Belgische vrouw zijn een Brit en twee Zweden omgekomen. Een van de Zweedse slachtoffers is een meisje van 11 jaar, heeft haar familie bevestigd op Facebook.

De vermoedelijke dader van de aanslag, een 39-jarige Oezbeek, is opgepakt. Hij bestuurde volgens de autoriteiten naar alle waarschijnlijkheid de vrachtwagen. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen