Congolese oppositieleider roept op tot verzet tegen Kabila

Twee dagen nadat de Congolese president Joseph Kabila Bruno Tshibala tot nieuwe premier heeft benoemd, roept oppositieleider Moïse Katumbi de Congolezen op tot vreedzaam verzet tegen de machthebbers. De benoeming van Tshibala wordt door veel waarnemers beschouwd als een poging van Kabila om de belangrijkste oppositiebeweging in Congo uit elkaar te spelen. Katumbi reageert furieus.

"Vandaag roep ik op tot verzet", zegt Moïse Katumbi in een videoboodschap op Twitter. "Verzet tegen het verraad van het vredesakkoord van Sint-Sylvester, verzet tegen het cynisme van Joseph Kabila, verzet tegen de dictatuur die wordt geïnstalleerd."

"Laten we het voorbeeld nemen aan de vaders van de onafhankelijkheid. Laten we het heft in handen nemen. Laten we opstaan om een eind te maken aan deze dictatuur. Dat is ons recht en onze plicht." Katumbi heeft het nog over een groep mensen die op een onwettige manier de macht willen behouden.

"Wat ook ons statuut, onze functie, onze partij is: onze toekomst staat op het spel. Niemand zal ons helpen als we het onaanvaardbare aanvaarden." Katumbi roept de Congolezen op vanaf morgen tot 24 april massaal en vreedzaam te betogen. "Het gaat over onze toekomst, die van onze kinderen en die van de toekomstige generaties", aldus Katumbi. "Congo behoort niet toe aan één man."

"Het grootste leger, dat is het volk. Sta op, Congolezen!", besluit Katumbi. Het lijkt erop dat het geduld van een deel van de Congolese oppositie op is.

Meest gelezen