Genoten van de zon dit weekend? Met deze 5 verhalen bent u helemaal mee

Bij de aanslag in Stockholm valt ook een Belgisch slachtoffer te betreuren. Tom Boonen sluit zijn carrière niet af met een overwinning van Parijs-Roubaix. Voorts was het twee dagen filerijden naar de kust, is er de nasleep van het Amerikaanse bombardement in Syrië en fluit premier Michel staatssecretaris Demir terug. Deze vijf nieuwsfeiten mocht u dit weekend niet missen.

1. Belgisch slachtoffer in Stockholm

Bij de aanslag van vrijdag in Stockholm blijkt nu ook een Belgische vrouw te zijn omgekomen. Het is minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) die het nieuws zondagochtend op Twitter meldt. Het gaat om een 31-jarige vrouw uit Halle. "We hadden via de familie van de vrouw al de indicatie dat ze vermist was. Het duurde 48 uur voor de Zweedse autoriteiten haar formeel konden identificeren", meldt hij voorts. De vier dodelijke slachtoffers zijn nu allemaal geïdentificeerd.

Het Zweedse gerecht heeft intussen al twee verdachten aangehouden. De eerste hoofdverdachte is een 39-jarige Oezbeek die uitgesproken sympathieën had voor extremistische jihadistische groeperingen als IS. De man was een uitgewezen asielzoeker. Er liep bovendien een aanhoudingsbevel tegen hem. Er zijn volgens de politie nog andere mensen opgepakt, meer dan 500 mensen zijn intussen al ondervraagd. Ruim 20.000 Zweden komen op straat om de aanslag te herdenken. De organisatoren hebben het zelfs over 50.000 deelnemers.

2. Tom Boonen wint laatste wedstrijd niet

Het was de afgelopen dagen moeilijk om te ontsnappen aan de hype van dit weekend, mocht u daar toch in geslaagd zijn: zondag heeft Tom Boonen met Parijs-Roubaix zijn allerlaatste wedstrijd gefietst. De wielrenner heeft de hel van het noorden geen vijfde keer kunnen overwinnen, het was nochtans een mooi afscheid geweest na een carrière van 15 jaar.

Greg Van Avermaet ging wel met de overwinning lopen. Hij mag zijn allereerste kasseisteen mee naar huis nemen. "Dit is de koers waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou winnen", zei Van Avermaet meteen na de finish. "Ik heb lang moeten wachten op de overwinning in een écht monument, maar nu is het zo ver." Hij was al heel gelukkig met zijn tweede plaats vorige week bij de Ronde van Vlaanderen. "Maar dit overtreft alles."

3. Mooi weer = bumperrijden naar de kust

Mogelijk heeft u nood aan dit weekendoverzicht omdat u -niet geheel onterecht- volop van de zon aan het genieten was. Het mooie weer heeft dan ook opnieuw veel mensen op de been gebracht. Aan de kust was het op de koppen lopen. En dat waren dan nog de mensen die het geluk hadden om er te geraken. Zowel op zaterdag als op zondag stonden er immers lange files richting kust.

Die files hadden vooral te maken met lange aaneenschakelingen van ongevallen. Op zaterdag stonden er lange files op de E40 door verschillende verkeersongelukken. Ook zondag was het weer prijs: op de E40 van Brussel naar Oostende was het door een aantal ongevallen op het hoogtepunt zo'n 2 uur aanschuiven.

4. Nasleep Amerikaans bombardement in Syrië

De Amerikanen hebben vrijdag een Syrische luchtmachtbasis gebombardeerd nadat het regime van Assad eerder die week chemische wapens heeft ingezet. De Amerikaanse president Donald Trump wil zijn tanden laten zien, maar de Russen zijn -hoewel ze op voorhand op de hoogte zijn gebracht- op zijn zachtst gezegd not amused. Zo heffen ze de overeenkomst met de internationale coalitie op om elkaar op te hoogte te houden van elkaars vliegbewegingen. Hierdoor blijven de vliegtuigen van de coalitie, ook de Belgische F-16's, in Syrië alvast aan de grond.

Washington en Moskou zijn het ook niet eens over de schade die het bombardement heeft aangericht. Volgens de Amerikanen hebben bijna alle Tomahawk-raketten doel geraakt, volgens de Russen en de Syriërs is dat niet het geval en hebben ze zelfs burgerslachtoffers geëist. Hoe het ook zij, op zaterdag al stijgen er opnieuw Syrische vliegtuigen op vanop de gebombardeerde basis. De Russen laten zondag in een gezamenlijke mededeling met Iran en Hezbollah weten dat wat hen betreft de Amerikanen met het bombardement een rode lijn hebben overschreden. "Vanaf nu zullen wij met geweld antwoorden op elke agressor", klinkt het.

5. Michel fluit Demir terug

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) haalt in een interview in De Zondag uit naar coalitiepartner CD&V. "Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij", zegt ze onder meer. CD&V-voorzitter Wouter Beke zou volgens Demir moslims enkel zien als kiesvee.

Beke verslikt zich op zondagochtend dan ook in zijn koffie. "Het is niet alleen weinig respectvol, onfatsoenlijk en de grenzen voorbij, maar het is natuurlijk ook onaanvaardbaar", zegt hij. Uiteindelijk wijst premier Charles Michel (MR) Demir terecht. "De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie", klinkt het. "Ik tolereer deze houding absoluut niet."

Meest gelezen