Kadiju, geboren met haar hoofd in de wolken

Ter wereld komen in een vliegtuig op 12,8 kilometer hoogte, het is een straf verhaal waar je al eens mee kan uitpakken. Vrijdag is een baby'tje geboren op een vlucht van Turkish Airlines. Bemanning en passagiers stonden de mama bij.

Het vliegtuig van Turkish Airlines was opgestegen in Conakry, de hoofstad van het Afrikaanse land Guinee, en was onderweg naar de Turkse stad Istanbul. Kort nadien kreeg een zwangere passagier weeën. Het was nog niet duidelijk zichtbaar dat ze in verwachting was, de bemanning was niet op de hoogte.

"Het personeel zag dat een vrouw die 28 weken zwanger was, weeën had. Ze aarzelden niet en hielpen haar om haar kindje ter wereld te brengen", schrijft Turkish Airlines in een persbericht (pun not intended). De vrouw, Nafi Diaby, beviel van een meisje dat de naam Kadiju kreeg. Meteen na de geboorte fluisterde een andere Guineese passagier de naam van de baby in haar oor, gevolgd door de azan, de oproep tot gebed, een traditie bij veel moslims.

"Ik heb haar aan haar mama gegeven"

Het cabinepersoneel is getraind om met zulke situaties om te gaan, toch was het voor hen ook een speciale gebeurtenis. "De vrouw had veel pijn", zegt stewardess Bouthayana Inanir. "Ze is al staande bevallen. Passagiers aan boord hebben ook geholpen. Ik nam zelf de baby aan en heb haar aan haar mama gegeven."

Piloot İrfan Kurşun Geçmez werd onmiddellijk op de hoogte gebracht van de nakende bevalling. Zoals de procedure voorschrijft, zou het vliegtuig landen op de dichtstbijzijnde luchthaven als bleek dat het leven van moeder en baby in gevaar zou zijn. "Maar alles ging zo snel, we kregen het nieuws dat alles goed verlopen was toen we nog aan het wachten waren. Dus zetten we onze vlucht voort."

Het toestel maakte een geplande tussenlanding in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, waar moeder en baby naar het ziekenhuis gebracht werden. Ze verkeren in goede gezondheid.

Na de geboorte ging de bemanning maar al te graag op de foto met de boreling en haar mama.

Vliegen tijdens de zwangerschap levert meestal geen gevaar op, behalve bij bepaalde aandoeningen of risicozwangerschappen. Luchtvaartmaatschappijen hanteren hun eigen richtlijnen. Meestal laten ze zwangere vrouwen toe mee te vliegen tot 4 weken voor de verwachte bevallingsdatum, tot de 36e zwangerschapsweek dus. Vanaf 28 weken wordt doorgaans wel een medisch attest gevraagd met de expliciete vermelding dat er geen complicaties zijn en dat vliegen de gezondheid van moeder en baby niet in gevaar brengt.

Meest gelezen