Kobe Ilsen haalt "De 3 wijzen" vanonder het stof: "Hier kan ik meer mezelf zijn"

Maar liefst achttien jaar na de laatste uitzending keert “De 3 wijzen” vanavond terug naar uw televisiescherm. Aan het format is nauwelijks iets veranderd, al heeft het wel een modern kleedje aan gekregen. Uw gastheer de komende zondagavonden? Kobe Ilsen. "Waarom zou ik dit niet kunnen doen? Ik zal me blijven verzetten tegen hokjes."
© VRT Joost Joossen

Even terug naar de zomer van vorig jaar. “”De 3 wijzen” keert terug op Eén”, zo stond te lezen in een persbericht. Een logische keuze, klinkt het nu bij de televisiezender. Een keuze die naar eigen zeggen niets te maken heeft met de succesvolle herlanceringen van andere - oude - formats. Denk maar aan “De mol”, “Temptation island” of “Zeg eens euh”.

“We merken dat televisieformats steeds ingewikkelder worden”, zegt netmanager Olivier Goris. “Toen we zochten naar een helder en duidelijk format kwam al lachend “De 3 wijzen” op tafel. Vrij snel merkten we dat daar behoorlijk wat potentieel in zat. Het heeft niets te maken met nostalgie naar vroeger, want dit is even goed een programma van deze tijd.”

In pyjama

Kobe Ilsen mag de hele boel voortaan aan elkaar praten. Hij moet daarmee de - toch wel grote - schoenen van Kurt Van Eeghem vullen, die tien jaar lang honderden afleveringen van het programma voor zijn rekening nam. 

“Ik herinner me nog goed dat ik als kind naar “De 3 wijzen” keek. In pyjama, op dinsdagavond. Ik heb Kurt (Van Eeghem, nvdr.) dan ook meteen gebeld toen we wisten dat de terugkeer in de krant zou staan. Sindsdien hebben we elkaar al enkele keren gezien. Hij heeft mij ook symbolisch zijn zegen gegeven.”

Wie naar de eerste aflevering van de 2.0-versie kijkt, zal meteen de nostalgie van vroeger weer voelen. Het decor kreeg een flinke opfrisbeurt, maar aan het concept zelf is nauwelijks geraakt. “Dat is net het straffe”, zegt Ilsen. “Achttien jaar na de laatste uitzending kan je dit format perfect transformeren naar een nieuwe generatie. Vergeet niet dat er twee generaties zijn die dit programma nooit hebben gezien. Maar het principe van gokken - is een verhaal waar of niet - is tijdloos.”

“We gaan niet proberen om televisie opnieuw uit te vinden”, zo benadrukt de presentator. “Het wordt een klassieke panelshow, met veel respect voor het origineel. Vroeger werden er vragen gesteld over de betekenis van een onbekend woord, nu gaat het soms over de afloop van een filmpje op YouTube, een tweet of de functie van een nieuwe app. En eigenlijk wil je stiekem altijd wel het antwoord weten.”

(Lees voort onder de foto.)

© VRT Joost Joossen

"Champions League van Vlaanderen"

Dat hij “ja” heeft gezegd op de vraag om het programma te presenteren, heeft Ilsen zich nog geen minuut beklaagd. “Ik hoop echt dat de kijkers thuis mijn enthousiasme opmerken en dat ze mij daar zien genieten. Ik doe dit ongelofelijk graag. Hier kan ik meer mezelf zijn dan in een programma als “Volt”, waar ik soms wat nors uit de hoek moet komen. Hoe ik hier ben, leunt dichter aan bij de Kobe uit de “echte wereld”.”

“Maar dit is geen keuze voor of tegen de meer informatieve of infotainment-programma’s die ik anders maak”, benadrukt hij snel. “Ik zal mij blijven verzetten tegen hokjes. Ieder mens is meer dan één aspect. Ik hou van een optreden van De Romeo’s, ga met veel plezier naar het Schlagerfestival, ik presenteer de Night of the Proms en ik zit ook in de zaal met de Mattheüspassie met Pasen. Waarom zou ik als journalist van VRT Nieuws “De 3 wijzen” niet kunnen presenteren? Goedele Wachters (nieuwsanker, nvdr.) is een van onze wijzen. Zij doet dat schitterend. Waarom zou zij dat niet kunnen doen? Ik denk dat de tijden van de hokjes voorbij zijn."

Dat het programma op zondagavond gepland staat - de “Champions League van Vlaanderen”, zoals Ilsen het noemt - geeft hem niet meer of minder stress. “Je wil altijd dat een programma waar je hard aan werkt door zoveel mogelijk mensen wordt bekeken, of dat nu op woensdag- of zondagavond is. Bovendien is dit niet mijn programma. We maken het samen met veel mensen. Ik pretendeer niet dat ik nu de zondagavond van Eén ga maken.”

“De 3 wijzen” loopt in dezelfde periode als “Over eten”, het voedingsprogramma dat Ilsen samen met Danira Boukhriss presenteert, ook op Eén. “Over zenderplanningen heb ik niets te zeggen”, geeft de presentator mee. “Maar bekijk het positief. Als je mij graag hebt, dan is het twee keer prijs in de week. Als je mij niet moet hebben, dan heb je maar acht weken dat je op je tanden moet bijten.”

21 wijzen

Waar vroeger vaak Gerty, Walter en Jacques het mooie weer maakten als wijzen, duiken er nu heel wat nieuwe gezichten op. Met 21 zijn ze en ze zullen elkaar afwisselen. “De beste vrienden van Eén”, zoals Ilsen ze noemt. “Het zijn eigenlijk stuk voor stuk mensen met wie ik wel een iets ga drinken. Ik heb ze dan ook persoonlijk opgebeld. Iedereen was eigenlijk meteen enthousiast.”

Sven De Leijer

Morgenavond duiken Jeroen Meus, Tine Embrechts en Sven De Leijer alvast op. “Ik had hier toch wat schrik voor”, geeft die laatste toe. “Dit programma zit in het collectief geheugen van iedereen en daarom vroeg ik om eerst een test te doen. Ik heb mij daar echter zo geamuseerd dat ik niet lang moest twijfelen.”

“In het begin van de opnames was het even zoeken naar hoe ver je kan gaan, maar het werd eigenlijk alleen maar leuker. Ik ben benieuwd om het resultaat te zien.”

Gert Verhulst

Gert Verhulst moest niet lang nadenken toen Ilsen hem vroeg. De presentator die in de zomer van vorig jaar “Zeg eens euh” opnieuw op het scherm bracht, zit in de aflevering van volgende week samen met Maaike Cafmeyer en Tom Waes. “Net als heel Vlaanderen heb ik in der tijd naar “De 3 wijzen” gekeken en ik zou niet weten waarom het niet zou kunnen terugkeren.”

“Ik heb mij ongelooflijk geamuseerd tijdens de opnames. Ik hoop ook dat het zo overkomt op het scherm”, zegt Verhulst nog. “De meeste mensen gaan denk ik niet merken dat er iets veranderd is aan het programma. Het blijft heel herkenbaar, wat goed is. Ik denk wel dat het opnieuw een succes kan worden.”

© VRT

En ook nog...

Daarnaast maken ook Goedele Wachters, Tom Lenaerts, Bart De Pauw, Sam Gooris, Marleen Merckx, Peter Van de Veire, Olga Leyers, Rob Vanoudenhoven, Cath Luyten, Bart Peeters, Erik Van Looy, Siska Schoeters, Steven Van Herreweghe, Danira Boukhriss en Lieven Scheire hun opwachting dit seizoen.

Meest gelezen