Le Pen: "Frankrijk niet verantwoordelijk voor razzia's tegen Joden in WO II"

In Frankrijk is opschudding ontstaan door een uitspraak van de extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen. Op de zender RTL heeft Le Pen gezegd dat haar land niet verantwoordelijk is voor de razzia's waarbij in 1942 meer dan 13.000 Joden werden opgepakt. Le Pen kreeg meteen tegenwind van haar rivaal bij de verkiezingen, de centrist Emmanuel Macron.

Het was een opmerkelijke uitspraak, want Marine Le Pen probeert al jaren de scherpe kantjes van haar Front National af te vijlen om het een meer gematigd imago te geven. Electoraal heeft haar dat de voorbije jaren geen windeieren gelegd, want het FN doet het zowel bij verkiezingen als in de peilingen veel beter dan onder haar voorganger en vader, Jean-Marie Le Pen, die regelmatig erg omstreden uitspraken deed.

Vanavond liet Marine Le Pen op RTL echter een ander geluid horen. Ze vond dat "Frankrijk niet verantwoordelijk is voor de razzia van de Vel d'Hiv in 1942". Daarbij zijn toen 13.000 Franse Joden in Parijs opgepakt, niet door de Duitse bezetters, maar wel door de Franse politie om vervolgens te worden gedeporteerd naar nazi-vernietigingskampen.

Le Pen legt de verantwoordelijkheid daarvoor niet bij "la France", maar enkel bij diegenen die toen de macht hadden, of anders gezegd het met de nazi's collaborerende regime in Vichy.

Nochtans had voormalig president Jacques Chirac in 1995 de verantwoordelijkheid van zijn land in die operatie officieel erkend.

Macron: "Le Pen op de bank van het negationisme"

De uitspraken van Marine Le Pen hebben meteen kritiek gekregen, onder meer van haar rivaal voor het presidentschap, de centrist Emmanuel Macron.

"Sommigen waren vergeten dat Marine Le Pen de dochter van Jean-Marie Le Pen is", zei Macron. Volgens hem heeft zij nu "een grote fout gemaakt" en "ze heeft nu bij haar vader vervoegd op de bank van het negationisme".

Jean-Marie Le Pen heeft in het verleden tal van erg omstreden uitspraken gedaan over de Jodenvervolging tijdens de oorlog. Zo noemde hij de Holocaust "een detail in de geschiedenis".

"Het drama van de velodroom"

De razzia's van de Vel d'Hiv (Vélodrome d'Hiver) in juli 1942 vormen een zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. In twee dagen tijd werden toen meer dan 13.000 Franse Joden opgepakt door de Franse politie. Onder hen waren 4.000 kinderen.

Een groot deel van de gevangenen werd een tijdlang opgesloten in de Vel d'Hiv, een groot wielerstadion in de buurt van Parijs. Ze leefden er in erg miserabele omstandigheden. De meesten werden daarna met goederenwagens naar nazi-concentratiekampen afgevoerd, waar ze nadien werden vermoord. 

Het drama van de Vel d'Hiv ligt erg gevoelig in Frankrijk. Dat land had een erg groot aantal collaborateurs met de Duitse bezetting, veel meer dan de meeste andere landen in Europa. 

Meest gelezen