Meer aanvragen en meer budget voor roetfilters

De subsidie-aanvragen voor roetflilters in oude dieselwagens zijn in enkele maanden tijd vertienvoudigd. De Vlaamse regering trekt daarom het budget fors op, met bijna 1 miljoen euro, schrijft Het Nieuwsblad.

De subsidie voor het installeren van een roetfilter op oudere dieselwagens bestaat al jaren. De voorbije acht jaar werd de premie - die maximaal zo'n 600 euro bedraagt - gemiddeld zo'n 40 keer per jaar aangevraagd. Sinds enkele maanden loopt het echter storm: de eerste maanden van het jaar liepen er bij de Vlaamse overheid al bijna 1.100 aanvragen binnen.

De stijging van de aanvragen is allicht het gevolg van de invoering van de eerste lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen. Oudere, en dus meer vervuilende auto's, mogen de stad niet meer in. Sommige modellen mogen dat nog wel als ze een roetfilter hebben.

"Aangezien wij een grote toename zien, trekken wij ook het budget op", zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) aan VRT Nieuws. "We trekken 800.000 euro extra uit om aan alle vragen te kunnen voldoen. Het is een premie van 600 euro per installatie, dat is toch al de moeite waard. Ons leefmilieu en de lucht worden er ook beter van."

Andere steden, zoals Mechelen, Gent en Brussel, zijn van plan om een lage-emissiezone in te voeren.

Meest gelezen