Oudste kerncentrale van Frankrijk wordt gesloten

De oudste kerncentrale van Frankrijk, in Fessenheim in het oosten van het land, zal worden gesloten. Het decreet daaromtrent is verschenen in het Franse staatsblad, zo maakte bevoegd minister van Milieu, Ségolène Royal, bekend via Twitter.
AP2010

De sluiting hing al een tijdje in de lucht en was zelfs een verkiezingsbelofte van François Hollande, tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2012.

Het decreet maakt de sluiting definitief. De voorbije week zette ook de raad van bestuur van uitbater EDF al het licht op groen, weliswaar met een nipte meerderheid. EDF bekwam ook dat de sluiting er pas zou komen ten vroegste zes maanden voor de ingebruikname van een nieuwe centrale, in Flamanville in Normandië. Die is voorzien tegen ten vroegste 2019.

Milieu-activisten vragen al lang de sluiting, maar vanuit vakbondskringen kwam er protest. Er dreigen immers zo'n 2.000 banen (direct en indirect) verloren te gaan door de sluiting.

EDF is voor 83 procent in handen van de Franse staat.

Meest gelezen