President Sisi roept noodtoestand uit in Egypte

In Egypte heeft president Abdul Fatah al-Sisi aangekondigd dat hij de noodtoestand zal uitroepen voor minstens drie maanden. Eerder op de avond had de president al het leger ingeschakeld om "vitale belangen" in het land te verdedigen. Vanochtend zijn in Egypte 45 koptische christenen vermoord bij twee bomaanslagen tegen kerken.

Vanavond had president Sisi het leger met onmiddellijke ingang bevolen om troepen op straat te sturen. Die moeten de toch al vrij omvangrijke politie-eenheden in Egypte bijstaan om "vitale belangen" te beschermen tegen mogelijke terreuraanvallen. 

Over welke belangen het gaat, is niet duidelijk, maar wellicht horen daar naar militair-strategische ook economische belangen bij en eventueel kerken en andere gebedshuizen.

Vanavond omstreeks negen uur heeft president Sisi dan de noodtoestand uitgeroepen voor drie maanden. Sisi zal dat eerst moeten laten goedkeuren door het parlement, maar dat lijkt een formaliteit, want daar zijn zijn aanhangers in de meerderheid.

De noodtoestand moet de ordetroepen en het leger in Egypte de mogelijkheid geven om de huidige onrust te bedwingen. Aanleiding is zonder twijfel de terreurdaad van deze ochtend tegen twee kerken in de noordelijke steden Tanta en Alexandrië.

Daar hebben twee zelfmoordterroristen zich opgeblazen tijdens vieringen voor Palmzondag. Het aantal slachtoffers is nu opgelopen tot zeker 44. De aanslagen zijn opgeëist door de terreurgroep IS.

De christelijke minderheid in Egypte is de voorbije jaren al meer het slachtoffer van brutaliteiten en terreur. Niet enkel IS, maar ook geradicaliseerde afsplitsingen van de nu ondergronds gegane Moslimbroederschap viseren kopten.

De kwestie van de veiligheid is nu erg belangrijk, want eind deze maand bezoekt paus Franciscus Egypte. Dat kan als een magneet werken op IS en moslimterroristen en Sisi wil blijkbaar niets aan het toeval overlaten. Anderzijds kan de president met de noodtoestand alle opposanten in Egypte nog meer onder druk zetten. Sinds hij in 2013 aan de macht is gekomen, worden niet enkel moslimradicalen, maar ook andere leden van de oppositie aan de leiband gehouden en is er sprake van grove schendingen van de mensenrechten.

Meest gelezen